7 неща, които лекарите не биха искали да правите на преглед

7 неща, които лекарите не биха искали да правите на преглед

Лекарите искат информация, за да си свършат работата, след като сте стигнали до тях

Вероятно сте чували, че не трябва да криете нищо от лекарите си, защото вече са виждали всичко. Освен това измислиците на преглед са доста контрапродуктивни.

Лекарският кабинет може да е смущаващо място и може да се почувствате нервни да говорите свободно, да задавате определени въпроси или да изразявате притеснения. Затова напомняме, че вашият лекар иска да ви помогне и най-добрият начин вие да му помогнете да си свърши работата, е да бъдете открити и честни.

Попитахме лекари от първична медицинска помощ за тяхната гледна точка, за да станат рутинните прегледи по-ефективни. И те споделят нещата, които желаят пациентите им да спрат да правят, за да могат да им предоставят възможно най-добрите грижи.

1. Да сте нечестни относно избора си на начин на живот

Рутинно е вашият лекар да ви задава въпроси относно употребата на тютюневи или алкохолни продукти. Може също така да ви попитат дали пушите електронни цигари, или употребявате медикаменти за отмора.

Тъй като съществуват известни рискове от употребата на тези продукти, може да се почувствате малко неудобно да го признаете пред медицински специалист, но нечестността пречи на вашия лекар да разбере напълно навиците и начина ви на живот, които могат да повлияят на вашето здраве.

„Доставчиците на здравни услуги не присъстват, за да преценяват избора ви“, казва за LIVESTRONG.com доктор Нора Лансен, специалист по семейна медицина в Ню Йорк и виртуален клиничен директор в платформата Galileo. „Не очакваме никой да е перфектен.“

Лъжата за консумацията на алкохол е голяма, казва д-р Лансен, особено защото има връзка между пиенето на алкохол и рака на гърдата. Всъщност това е един от най-големите рискови фактори за рак на гърдата, според Световната здравна организация.

„Осъзнаването на това може да промени решението ви да изпиете трета чаша вино, ако например имате сериозна фамилна анамнеза за рак на гърдата“, казва д-р Лансен. И добавя, че това мислене важи за повечето избори на начин на живот.

Същото се отнася и за вашето медицинско и психично здраве и сексуална история. Може да бъдете попитани дали сте имали операции или хоспитализации в миналото, какви лекарства са ви били предписани и дали сте участвали в рискован секс. Може да е неудобно да споделяте информация, която искате да запазите поверителна, но тя може да е от значение за лечението ви.

В крайна сметка вашият лекар иска да проведе честен разговор с вас относно вашето благосъстояние, а това не може да се случи, ако задържите информация. Така че отговаряйте на въпросите честно и не приемайте, че медицинският ви екип ви съди.

2. Да забравяте да споменете лекарствата, които приемате

Когато се видите с лекаря си, бъдете готови да споделите за всички лекарства, които са ви предписани – дори ако друг лекар или специалист е написал рецептата.

Д-р Елена Замора, лекар по семейна медицина в UTHealth, Хюстън, призовава пациентите да бъдат честни за всички лекарства, които приемат и дали ги приемат по различен начин от предписания.

„Някои пациенти може да не приемат лекарствата си два пъти на ден, както е предписано, което може да доведе до предписването на повече лекарства следващия път, вместо просто да се повтори предписаната доза“, казва д-р Замора.

Някои лекарства имат и противопоказания, така че не могат да се приемат с определени медицински състояния, храни или други лекарства.Това може да повлияе на начина, по който вашият лекар ще продължи здравния ви план.

Накратко: Бъдете откровени за вашите лекарства, включително дали сте забравяли да ги вземете толкова често, колкото трябва.

3. Да допускате, че не е нужно да знаят за добавките, които приемате

За разлика от лекарствата, отпускани с рецепта, хранителните добавки се предлагат без рецепта, но вашият лекар все пак иска да знае дали взимате и какви.

„Някои добавки могат да бъдат опасни, ако приемате определени лекарства, или други лекарства или добавки“, казва д-р Лансен.

Използването на добавки не винаги е просто– темогат да взаимодействат с определени лекарства или да допринесат за някои симптоми. Например, добавките с витамин К могат да повлияят на лекарствата за разреждане на кръвта, а високите дози добавки с витамин А могат да увредят черния дроб, според Службата за хранителни добавки на Националния здравен институт на САЩ.

Когато вашият лекар попита дали приемате някакви лекарства, е подходящ момент да споменете какви добавки използвате.

Още по-добре, „Проверете при вашия доставчик на здравни услуги, преди да вземете нови добавки“, казва д-р Лансен. „Направете снимки на етикетите, за да можете да обсъдите потенциалните рискове и ползи при следващия си преглед.“

4. Да изисквате лабораторни изследвания, които може да не са ви нужни

На или преди годишния преглед вашият лекар може да назначи лабораторни изследвания. Добре е редовно да следите основните показатели и определени тестове могат да помогнат за откриване на медицински състояния, но не всичко трябва да се проверява.

Някои хора очакват определени изследвания, които може да не са част от годишния преглед или от рутинната процедура.

Например, много пациенти очакват ежегодни проверки на щитовидната жлеза и за анемия, казва д-р Замора. Въпреки че може да сте любопитни за определени показатели, лекарите не могат да поръчват лабораторни тестове, ако няма медицинска причина за тях.

„Ако нямате симптоми или съществуващи медицински показания, не е подходящо да поръчвате тези изследвания“, обяснява тя.

5. Да очаквате рецепта за антибиотици

Антибиотиците са лекарства, които помагат в борбата с бактериалните инфекции, според Националната медицинска библиотека. Те могат да бъдат полезни инструменти за лечение на инфекции като стрептокок в гърлото, но има някои погрешни схващания относно антибиотиците, които лекарите искат да знаете.

А именно, че антибиотиците не са ефективно лечение за вирусни инфекции, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). С други думи, те няма да помогнат при вируси като настинка, грип, COVID-19 или дори някои инфекции на синусите или ушите.

А и искането на антибиотици, когато нямате нужда от тях, може да причини повече вреда, отколкото полза, по няколко причини.

„Всеки курс от антибиотици убива както лошите, така и добрите бактерии в организма, което може да има отрицателен ефект върху имунната ви система“, казва д-р Лансен.

Има и притеснения относно антибиотичната резистентност или развитието на „супербактерии“, които не се повлияват от антибиотиците.

Бактериите искат да оцелеят, така че тези микроби се адаптират и развиват резистентност срещу лекарствата, които някога са ги убивали, отбелязва клиниката Mayo. Злоупотребата с антибиотици допринася за развитието на тези „супербактерии“, така че приемането на антибиотици по предназначение е един от начините да се забави явлението.

„Когато лекарите обясняват, че не се нуждаете от антибиотици, ние се опитваме да ви предпазим от по-нататъшни вреди и да избегнем развитието на инфекции по целия свят, които няма да можем да контролираме“, казва д-р Лансен.

6. Да искате рецепти не по предназначение

Предписването на лекарства изисква много обмисляне. Едно от най-важните съображения е първичната диагноза‌. Някои пациенти обаче искат лекарства с рецепта за диагнози, които нямат.

Често срещан пример е популярното лекарство Ozempic, казва д-р Замора. Одобрен е за пациенти с диабет, но един от страничните му ефекти е намаляване на теглото. Ако пациентът няма диабет, рецептата ще се счита за не по предназначение.

Лекарите могат да предписват лекарства, които не са по предназначение, но може да имат причина да откажат молбата ви. В случая с Ozempic, предписването на лекарството на хора, които нямат диабет, но искат да отслабнат, може да доведе до проблеми с доставките за хора, които имат диабет и се нуждаят от него по предназначението му.

7. Да задържате въпроси или притеснения до следващия преглед

Прегледът при вашия лекар може да бъде процес. Може да има дълго чакане, документация и одобрения на осигуровки. Когато назначеният ви час най-накрая дойде, може да имате дълъг списък от притеснения и въпроси, които да обсъдите с вашия лекар – илекарите искат пациентите да знаят, че това е нормално.

Ако забравите нещо в момента, не е нужно да чакате до следващия преглед, за да получите отговор на въпросите си. Доктор Мегън С. Уилямс, лекар по вътрешни болести в Остин, Тексас, казва, че е добре да се свързвате с вашия лекар между посещенията или да планирате контролни прегледи.

„Ако имате нужда от нещо, уведомете медицинския си екип. Неща като допълване на лекарства или резултати от рутинни тестове обикновено могат да бъдат решени просто като се свържете с кабинета на вашия лекар.Вашият медицински екип обикновено е достъпен по телефона или чрез портал и понякога можем бързо да се справим с проблемите“, казва д-р Уилямс.

И не се страхувайте да си уговорите нова среща, ако се притеснявате за нещо, забравили сте да споменете нещо при първия преглед, или ако симптомите се появят след прегледа.

„Ако се притеснявате за тялото си, елате и се консултирайте с вашия лекар“, казва д-р Уилямс. „Вашият екип е тук за вас и последното, което искаме, е да си седите вкъщи и да се тревожите за здравето си.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: