Журналисти разкриха, че руският патрирах Кирил е действал като агент на КГБ

Журналисти разкриха, че руският патрирах Кирил е действал като агент на КГБ Снимка: rbc.ru

Позовавайки се на разсекретени полицейски архиви, швейцарският вестник Tages Anzeiger пише: „Патриарх Кирил през 70-те години на миналия век се е занимавал с шпионска дейност в Швейцария”.

Журналистите са разгледали документи в архивите на швейцарската федерална полиция за периода от 1969 до 1989 г., които според тях потвърждават, че бъдещият патриарх – тогава известен със светското си име Владимир Гундяев, е бил свързан с КГБ. Според Tages Anzeiger, в полицейската документация е бил маркиран и с оперативния псевдоним „Михайлов”. 

През 1971 г. като 24-годишния свещеник Кирил заема позицията на официален представител на Московската патриаршия в Световния съвет на църквите (World Council of Churches, WCC). в Женева. Задачата му е била да събира информация за другите национални представители в WCC, за да може да влияе на отношението им към СССР.

След това дипломатическо начало и луксозен живот на дипломат, „Михайлов” се завръща в СССР и започва бързо да се изкачва в църковната йерархия.

Руската православна църква отказа да коментира предполагаемата шпионска дейност на Кирил в Женева, докато от WCC заявиха, че "няма информация" по въпроса.

В последно време стана ясно, че както множество руски олигарси, и патриарх Кирил разполага с луксозна вила в Швейцария. Известен и със слабостта си към луксозни швейцарски часовници, през 2020 г. в сайта на РПЦ той публикува специално послание към руските вярващи, съветвайки ги да не вярват на „слуховете” за заможния живот на руските свещенослужители и дори помоли по-богатите богомолци да ги подкрепят материално.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: