Тейлър Суифт стана милиардер

Тейлър Суифт стана милиардер Снимка: teleradioamerica.com

Приходите от турнето Eras на 33-годишната поп звезда са увеличили нетното й състояние до $ 1,1 милиарда долара

Според Bloomberg, тя е един от малкото изпълнители, които са натрупали 10-цифрено състояние почти изцяло от музиката си. Филмът за същия концертен тур на певицата счупи рекордите в боксофиса с $ 92,8 милиона приходи от първия уикенд и се очаква отново да оглави класациите този уикенд, с преиздаването на албума ѝ от 2014 г.

Турнето Eras, с което Тейлър Суифт влезе в клуба на милиардерите, приключи през август в САЩ и според анализа на Bloomberg, 53-те концерта са добавили $ 4,3 милиарда към брутния вътрешен продукт на САЩ – и то преди Eras да продължи с международния си маршрут от 89 дати.

Изчислението на Bloomberg взема предвид прогнозната стойност на петте жилища на певицата ($ 110 милиона) и музикалния ѝ каталог от 2019 г., ($ 400 милиона). Приходите ѝ от стрийминг платформите YouTube и Spotify се изчисляват на  $ 120 милиона, продажбите на музика - на $ 370 милиона. 

Според Bloomberg, самото турне Eras, с мегаконцертите си, в които певицата представя 44 песни за повече от три часа и половина, досега е генерирало над $ 700 милиона от продажби на билети, при средна цена на билета $ 254, въпреки че мнозина похарчиха много повече на пазара за препродажба. 

„Суифт еволюира от тийн поп кънтри феномен до световноизвестна знаменитост, като същевременно запази сериозен образ на момиче с китара, въпреки машината зад нея“, пише Bloomberg. Изданието отбелязва, че един от членовете на нейния малък екип е баща ѝ Скот Суифт, чиято инвестиционна компания Swift Group запази местоположението на централата си в родния град на певицата Уайомисинг, Пенсилвания. 

Комисията по ценните книжа и борсите откри участието на Скот Суифт в 10 компании, свързани с дъщеря му, включително мърчандайзинг бизнес и компании за управление на права, чиято собственост е туристическият автобус на Тейлър Суифт, плюс два частни самолета и недвижими имоти.

Bloomberg прогнозира, че огромният каталог с песни на Тейлър Суифт може да надмине досегашния рекорд на Брус Спрингстийн, чийто каталог се продаде през 2021 г. за  над половин милиард долара

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: