Илон Мъск иска да промени името на Уикипедия

Илон Мъск иска да промени името на Уикипедия Снимка: opindia.com

Милиардерът предлага популярната онлайн енциклопедия да се казва „Dickipedia“ и предлага да вложи в преименуването ѝ $ 1 милиард

Предложението възникна след спор на Мъск със съоснователя на Wikipedia Джими Уелс, който на 17 октомври сподели проблемите при различаването на „истинските журналисти“ от „фалшивите“ в контекста на израелско-палестинския конфликт. Кой знае защо Мъск прие нещата лично, написа в отговор: „Моля, поправете Уокипедия“ и прекара следващите дни в литературно творчество, критикувайки онлайн енциклопедията в своята платформа Х.

На 22 октомври Мъск написа: „Чудили ли сте се някога защо фондация Wikimedia иска толкова много пари? Със сигурност не са необходими за работа с Wikipedia. Буквално можете да поберете целия ѝ текст на телефона си! И така, за какво са парите? Питащите умове искат да знаят...”

След това Мъск публикува снимка на молбата за дарение на Wikipedia и отправи „строга и твърде оферта”: „Ще им дам милиард долара, ако сменят името си на Dickipedia“

Wikipedia отговори в X: „Wikipedia е единственият уебсайт сред десетте най-посещавани в света, който се управлява от организация с нестопанска цел. Ние не се финансираме от реклами, не начисляваме абонаментна такса и не продаваме вашите данни“.

Онлайн енциклопедията написа още, че „не е за продан” и с увереност заяви, че промяна на името не се предвижда. Според статистиците, Wikipedia се посещава средно 15 милиарда пъти на месец.

Колкото до Мъск, потребители на и Wikipedia, и на Х се чудят за какво още би хвърлил пари собственикът на Tesla и SpaceX, за да се „разпише” в световните културни и образователни процеси, или просто наистина разполага с твърде много време (и пари).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: