В Русия ще строят управлявана от изкуствен интелект арктическа станция

В Русия ще строят управлявана от изкуствен интелект арктическа станция Снимка: mipt.ru

Планира се тя да стане полигон за "зелени" технологии за работа в арктическите региони

Предвижда се строителството на автономната арктическа станция "Снежинка" в Ямало-Ненецкия автономен окръг да започне през 2023 година. Планира се "Снежинка" да се преврне в полигон за "зелени" технологии за работа в арктическите региони. За това съобщава "Техносфера".

Станцията "Снежинка", проект на московския физико-технически институт за арктични технологии, ще бъде напълно автономна (ще се управлява от автоматизирана система, използваща технологии за изкуствен интелект). 

Станцията е проектирана за целогодишна работа без използване на дизелово гориво. Като източници на енергия ще се използват водородни и литиево-йонни горивни модули, термични акумулатори, както и вятърни и слънчеви източници.

Площта на комплекса ще съставлява около 4,5 хиляди квадратни метра, ще бъдат създадени условия за работа и живеене за 80 души. Като се вземат предвид модулната й конструкция, а така също и целите на проекта: разработване на нови технологии в енергетиката за Арктика и провеждането на различни изследвания, в това число и приложни, изучаване на климата в региона и внедряване на нови технологични решения в отдалечени северни населени места, вече наричат "Снежинка" "арктическата МКС» (Международна космическа станция)".

През ноември тази година завършва подготовката за старта на строителството, преминали са също изпитанията на оборудването и геофизични изследвания на мястото на работа на бъдещата станция, с помощта на подводен дрон е изследвано дъното на езерото, прилежащо към площадката, отбелязва "Техносфера".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: