Нидерландия ще забрани притежанието на изкуствено селектирани домашни любимци

Нидерландия ще забрани притежанието на изкуствено селектирани домашни любимци Снимка: wionews.com

Т. нар. „дизейнерски” животинки като кучета с плоски муцунки или котки със свити уши вероятно страдат от човешката намеса във външния им вид.

„Правим живота на невинните животни нещастен, само защото ги мислим за „красиви“ и „сладки“. Ето защо днес в Нидерландия ще направим голямата крачка, за да не допуснем нито един домашен любимец да страда заради външния си вид”, каза в изявление нидерландският министър на културата, природата и качеството на храната Пит Адема.

Забраната включва притежанието, участията в реклами, рекламирането и постването на снимки с дизайнерски породи в социалните медии, пише Euronews. Развъждането им е забранено в Нидерландия от 2014 г., но сега правителството иска да затвори вратичката и за вноса и търговията с тези домашни любимци.

Популярността им рязко нарасна, отчасти и заради факта, че много знаменитости и инфлуенсъри притежават такива породи и ги носят навсякъде със себе си, което вдъхновява феновете им да правят същото. Въпреки че може да изглеждат сладки, дизайнерските породи не се радват на здравето на "по-простите" си събратя. 

Кучетата с къса муцуна - като кралския шпаньол или френския и английския булдог - често страдат от проблеми с дишането. Проучване на Кралското ветеринарно дружество на Великобритания от 2020 г. показа, че така наречените брахицефални породи са по-предразположени към редица здравословни разстройства, включително болезненото очно заболяване язва на роговицата. 

Забраната за отглеждане на тези животни в Нидерландия беше актуализирана през 2019 г., така че да се прилага конкретно за кучета, чиято муцуна е по-къса от половината дължина на черепа им. Новото законодателство ще включва списък със забранени характеристики, за които е доказано, че причиняват постоянно страдание на животните. Предвижда се списъкът да бъде разширен допълнително, тъй като изследванията разкриват нови и нови вредни характеристики.

„Кучета с отклонения във формата на черепа може да страдат от постоянно главоболие, а котките със сгънати уши имат изкривен хрущял, който може да им причини много болка“, се казва в проектозакона на нидерландския парламент. Ако забраната бъде въведена, ще предвижда преходен период, така че собствениците на дизайнерски домашни любимци да могат да ги отглеждат до края на живота им.

Миналата година в Норвегия съд постанови, че развъждането на породите английски булдог и кавалер кинг чарлз шпаньол нарушава Закона за защита на животните в страната, тъй като „жестоката практика” води до „причинени от човека здравословни проблеми“ за тези животни. Съдебното решение доведе до забрана за развъждането на тези породи кучета, но не и до забрана да бъдат притежавани, продавани или внасяни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: