Учителите във Великобритания стачкуват срещу ниското заплащане

Учителите във Великобритания стачкуват срещу ниското заплащане Снимка: chroniclelive.co.uk

В дните на третата годишнина от Brexit, Националния образователен синдикат (NEU) очаква в днешната стачка да се включат повече от 100 000 учители в Англия и Уелс.

В Шотландия членовете на учителския синдикат EIS също стачкуват, съобщава ВВС. Около 23 000 училища в цялата страна може да прекъснат учебния процес.  С лозунги, цитиращи Дикенсовия "Оливър Туист", преподавателите подчертават тежкото си положение и настояват за увеличение на заплатите над инфлацията,  финансирано от правителството, а не от съществуващите училищни бюджети.

Министърът на образованието Джилиан Кийгън нарече стачките „дълбоко разочароващи“, и заявяви, че правителството е изпълнило искането на синдикатите за допълнителни £ 2 милиарда финансиране за училища в Англия. Но заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър обвинява правителството, че умишлено разпалва конфликта. 

Според министър Кийгън, повечето училища днес ще отворят, дори да има някои промени в обичайния учебен ден, заради стачкуващия персонал. Но от NEU дават различна картина. Според синдиката, 85% от училищата ще затворят напълно или частично, както сочат данните от моментна извадка, подадена от 8000 представители на NEU, включително училища и доброволци. 

Профсъюзът изчислява, че стачкуват над 150 000 от членовете му, което изправя и хиляди родители пред проблеми, но като цяло британското общество подкрепя стачкуващите - и това не са само учителите. Няколко синдиката избраха да координират действията си, така че към учителите се присъединиха и хиляди машинисти, университетските преподаватели и държавни служители. Според синдикални лидери, това е най-мащабният стачен ден от поне десет години насам. 

Засегнати са повечето железопътни компании в Англия и вероятно ще има прекъсване на някои услуги между Англия и Шотландия и Англия и Уелс. Също както учителите, и синдикатите в железопътния транспорт са в спор с правителството и железопътните компании относно заплащането, съкращенията на работни места и промените в правилата и условията на труд. Дори шефовете на железопътната индустрия не осъждат стачките и казват, че промени трябва да се договорят, за да се увеличат заплатите и да се модернизират железниците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: