Нова оперна война: ще оцелее ли Английската национална опера

Нова оперна война: ще оцелее ли Английската национална опера Снимка: countrylife.co.uk

Творческият състав на преснтижната музикална институция ще излезе в стачка на 1 февруари в отговор на план за съкращение на работни места

Оркестранти, хористи и солисти протестират срещу решението на на ръководството на Английската национална опера (ENO) да съкрати целия творческия състав и да преназначи част от музикантите на шестмесечни договори, а други да ангажира само за конкретни спектакли, съобщава ВВС. 

От ръководството на ENO казват, че спорът "може да се реши най-добре на масата за преговори", но стачката вече е гласувана с 94% одобрение, така че ENO е изправена пред пълномащабни стачни действия за първи път от 44 години. Според Съюза на музикантите, това е "знак за изключително трудните времена за оркестровия състав, певците и балета".

От Arts union Equity отиват по-далече, поставяйки въпроса За кого е операта в тази страна? Трябва ли да предлага стабилни, достъпни работни позиции за хора от всякакъв произход или само несигурни работни места, ограничени до малцина?“

В изявлението си ENO добавя, че „уважава правото на синдикалните членове на стачни действия“, но институцията е разочарована, че стачката ще лиши публиката от възможността да се наслади на работата и таланта на оперната трупа“.

Дилемата за ENO възникна, след като беше извадена от годишното портфолио за финансиране на Arts Council England, губейки своята субсидия от £ 12,8 милиона. На музикантите е казано, че за да отговаря на условията за финансиране, трупата трябва да се премести извън Лондон. Плановете за дислокация в Манчестер обаче бяха отхвърлени както от състава, така и от много хора в света на културата, а музикалният директор на ENO Мартин Брабинс подаде оставка. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: