Франция излезе на протест срещу пенсионната реформа

Франция  излезе на протест срещу пенсионната реформа Снимка: Стопкадър Euronews

Обществената подкрепа за протестните действия нараства: според социологическите проучвания вече 76% от французите са против реформата

Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Франция: в страната, по призив на синдикатите и политическите леви сили, се провежда общонационална стачка срещу пенсионната реформа.

Междувременно специална парламентарна комисия в напрегната обстановка разглежда проектодокумент, внесен от правителството, който предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Жан-Люк Меланшон, лидер на партията Непокорена Франция, казва:

"Тази стачка е граждански бунт. Хората протестират срещу намерението на правителството да им отнеме нещо много просто - правото да живеят достойно, тоест да спрат да работят след определена възраст, защото здравето вече е изтощено."

В стачката участват работници от транспортния бранш, предприятия от енергетиката, пощальони, учители, комунални служби, държавни служители. Обществената подкрепа за протестните действия нараства: според социологическите проучвания вече 76% от французите са против реформата.


В протестното движение се включиха и студенти от лицеи и университети.

Френското правителство настоява за необходимостта от реформи. Според премиера Елизабет Борн обхватът на увеличението на пенсиите е окончателен и „не подлежи на преговори“, отбелязва Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: