Националният борд по туризъм предлага „ваксинационен" туризъм

Националният борд по туризъм предлага „ваксинационен" туризъм

Практиката вече е факт в Сърбия, Сан Марино и ОАЕ, както и в някои щати на САЩ

Националният борд по туризъм предлага да бъде разрешено на чужди граждани да идват в България за безплатна ваксинация. Според борда по този начин ще бъде стимулиран туризмът, защото ще се ползват транспортни услуги, туроператори, хотели и ресторанти. 

Предложението е направено и във връзка с предупреждението, че няма достатъчно българи, желаещи да бъдат ваксинирани, и остават ваксини, чиито срок на годност изтича. По думите на д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на борда, средствата за закупуването им ще се върнат в държавата през туризма и платените данъци. 

Тази практика вече е факт в страни като Сърбия, Сан Марино и Обединените арабски емирства (ОАЕ), допълват в предложението си от Борда, според които така към страната ни може да бъдат привлечени туристи от Западна Европа, където имунизациите се бавят заради по-големия брой на населението. Съседни страни като Северна Македония, Турция и Румъния също биха се възползвали от такава възможност, както и жителите на Украйна, Молдова и Русия. 

Медицинският туризъм е познат отдавна, като досега се ползваше по отношение на зъболекарски услуги, различни операции, поставяне на гръдни импланти и други. Ваксинационният туризъм е една нова концепция, от която желаещите могат да се възползват. Един от примерите в това отношение е Канада, където наличните дози ваксина не достигат и желаещите да се ваксинират пътуват до САЩ, за да се възползват от възможността да получат медикамента, тъй като в множество щати не се изисква доказване на жителство за манипулацията.  

От Националния борд по туризъм предлагат още Министерството на туризма да организира рекламна кампания за ваксинационния туризъм, след като той бъде разрешен.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: