Насилието и войните се разпространяват широко в Европа по време на прехода към земеделие

Насилието и войните се разпространяват широко в Европа по време на прехода към земеделие Снимка: earth-chronicles.ru

Насилието и войните са се разпространили широко в Европа по време на прехода към земеделие преди 8000-4000 години

Международен екип от археолози, ръководен от Университета в Единбург, показа, че насилието и войните са били широко разпространени преди 8000-4000 години в много неолитни общности в Северозападна Европа - период, свързан с разпространението на земеделието. 

Анализът на повече от 2000 останки показва, че всеки десети човек е получавал травми, причинени от оръжие, като в много случаи те са станали смъртоносни, пише порталът earth-chronicles.ru.

Причина за войните по време на прехода към земеделие вероятно е възникналото неравенство на различните общности. Тези, които не са успявали да отглеждат богата реколта, са вземали оръжие в ръце, за да я отнемат от другите.

Биоархеолозите забелязват, че от скелетните останки на повече от 2300 от първите земеделци от 180 обекта, датирани от преди около 8000 до 4000 години, всеки десети има повреди от оръжие.

         Примери за удари с тъп предмет върху черепа от неолита: (A), (С), (D) незараснали смъртоносни рани, (В) зараснала рана.

Противно на схващането, че епохата на неолита е белязана от мирно сътрудничество, екипът от изследователи стига до заключението, че в някои региони периодът от 6000 г.пр. н. е. до 2000 г. пр. н. е. може да е бил пик на конфликти и насилие, при които понякога са унищожавани цели общности.

Истинска война

Получените данни позволяват да се предположи, че развитието на селскостопанските култури и пашата на добитък като начин на живот, който е заменил лова и събирането на плодове, е възможно да е положило основите на истинските войни. Това вече не са били хаотични битки, а планирани нападения. Изследователите използват биотехнологични методи за изследване на останки от човешки скелети от Дания, Франция, Германия, Великобритания, Испания и Швеция.

Екипът за първи път картографира доказателства за насилие в Северозападна Европа по времето на неолита, където е концентриран най-големият брой разкопани паметници на епохата на неолита в света.

           Карта на Северозападна Европа, показваща археологически обекти с травми, свързани с насилие, върху останки от скелети            от епохата на неолита (в червено) и селища с доказателства за колективно насилие (в синьо).

Повече от десет процента от останките показват признаци на повреди, причинени от удари по главата с тъпи предмети или каменни брадви. Открити са и няколко примера за проникващи наранявания, за които се предполага, че са нанесени от стрели.

Изследователите казват, че в някои случаи останките с травми са открити в масови гробове, което може да е доказателкгво за унищожаването на цели общности.

"Човешките кости са най-преките и най-малко предубедени доказателства за минали военни действия и нашата способност да различаваме фаталните наранявания от фрактурите след смъртта значително се е подобрила през последните години. Освен това, сега ние сме в състояние да различаваме случайните наранявания от раните, получени при нападение с оръжие", казва съавторът на изследването доктор Линда Фибигер.

"Проучването повдига въпроса за това защо насилието е било толкова разпространено през този период. Най-правдоподобното обяснение може би е това, че икономическата основа на обществото се е променила. Със селското стопанство е дошло неравенството и тези, които са били по-малко успешни в земеделието, са тръгнали към набези и са живели във война", казва д-р Мартин Смит.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: