Тръби на 150 000 години озадачават учените в Китай

Тръби на 150 000 години озадачават учените в Китай Снимка: travelswithkaty.com

Те са една от десетките археологически находки, означавани като Oopart (out of place artifact), т.е., артефакт, който сякаш не е на мястото си.

Откриват се на различни места по света и показват ниво на технологичен напредък, далеч от представите ни за епохата, в която са били създадени. Ooparts обикновено разочароват едни учени, радват други, отворени за алтернативни теории и разбира се, предизвикват дебати.

В мистериозна пирамида в китайската провинция Цинхай близо до планината Байгонг има три пещери, пълни с железни тръби, водещи до близкото езеро със солена вода. По дъното и на брега му също има тръби, различни по размери, като някои са по-малки от клечка за зъби. 

Най-странното е възрастта им - датирането, извършено от Пекинския институт по геология, установи, че ако са били направени от хора, тези тръби са били претопени преди около 150 000 години, пише Skeptoid.com. И ако това е истина, историята на човечеството ще трябва да се пренапише, тъй като според съществуващите данни, районът е бил обитаван едва през последните 30 000 години, и то от номади, чийто начин на живот не предполага създаването на подобни структури.

Според скептиците, става дума за природен феномен, докато „авангардистите” смятат, че пирамидата може да е построена от интелигентни извънземни. Друга теория предполага, че пирамидата е създадена от праисторически хора, с техники, които след това са изгубени и забравени. Допълнителен озадачаващ факт е, че тръбите водят до солено езеро, въпреки че съседният водоем-близнак е сладководен. 

В допълнение, околният пейзаж е осеян със счупени каменни стълбове, описвани като „странни форми”. За да добави още повече мистерия, геолог от Китайската администрация по земетресенията каза пред държавния вестник People's Daily, че някои от тръбите са били силно радиоактивни.

The Baigong Pipes
Пейзажът около пирамидата, снимка - skeptoid.com

Най-озадачаващ изглежда е съставът на желязото, от който са направени или образувани тръбите. В местна леярна фабрика са анализирали метала, установявайки наличието на железен оксид, силициев диоксид и калциев оксид – естествено възникващи минерали при дългото взаимодействие между желязото и околния пясъчник, които доказват древната възраст на съоръжението. Освен това обаче, 8% от веществата в тръбите остават неидентифицирани, т.е., непознати за съвременната наука.

Не липсват и твърдения, че пирамидата е естествено образувание, а тръбите – вкаменени корени на дървета. Публикациите се позовават на факта, че при определени температурни и химични условия, в процес, наречен диагенеза, корените на дърветата, взаимодействайки с почвата, могат да се трансформират в скала и в резултат на последстващи процеси, да се образува желязо. Невероятната гледка, която представляват тръбите в Байгонг обаче сякаш отдалечават от представите ни такава възможност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: