Южна Африка се опитва да блокира търг с вещи на Нелсън Мандела

Южна Африка се опитва да блокира търг с вещи на Нелсън Мандела Снимка: sagoodnews.co.za

Колекцията от около 70 предмета включва слухови апарати, лична карта, подаръци от световни лидери и ризи с надпис "Madiba" – титлата на уважение, дадена на Мандела от южноафриканците

Правителството на Южна Африка смята, че наследството на първия демократично избран презцидент на страната принадлежи на нацията, докато семейството му иска да продаде вещите на търг в Ню Йорк, пше ВВС. 

Съгласно законодателството на Южна Африка, предмети, считани за национално наследство, не могат да бъдат изнасяни и южноафриканската администрация, която се грижи за запазването на историята и културата, заяви, че е подала иск за блокиране на продажбата. На същата позиция е и Министерството на спорта, изкуството и културата, според което Мандела "е неразделна част от наследството на Южна Африка".

Правителството се противопостави на търга още през 2021 г., с аргумента, че някои от предметите, предложени за продажба, са артефакти с национално значение. Така първият търг, планиран за 2022 г., беше отменен и последва двугодишна съдебна битка.

Миналия месец Върховният съд в Претория най-накрая даде зелена светлина на най-голямата дъщеря на Мандела да продаде предметите, оспорвайки аргумента на правителството, че са национално наследство. 

Търгът трябва да започне на 22 януари, но не е ясно дали обжалването на правителството ще го спре. Ситуацията предизвика бурни дебати в Южна Африка. Според едни правителството трябва да спре продажбата на "безценните" предмети, докато други смятат, че семейството на Мандела трябва да реши това.

Аукционна къща в Ню Йорк вече обяви продажбата, прогнозирайки цена за отделните предмети от $ 20 000 до $ 70 000. Според семейството на Мандела и Фондация „Нелсън Мандела”, с приходите от търга ще бъде създаден мемориале парк близо до мястото, където е погребан националния герой. 

Нелсън Мандела (1918 – 2013) прекара 27 години в затвора, ръководейки Африканския национален конгрес в борбата срещу апартейда - система на законно наложен расизъм. След освобождаването му, като президент се посвети на обединението на многонационалната нация. Носител е на Нобелова награда за мир (1993 г.). На мястото, където е заловен през 1962 г., днес в зоната на Музея на апартейда, се издига уникална скулптура - гора от стоманени пилони, които погледнати от определен ъгъл "създават"  лика на Мандела на фона на безбрежния южноафрикански пейзаж. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: