Китайски военни охраняват мистериозни структури на 8 000 години

Китайски военни охраняват мистериозни структури на 8 000 години Снимка: ecoohotnadzor31.ru

Още през XVII век римски йезуит пише, че на повече от 100 километра от древния град Сиан, сред гъсти гори, се издигат десетки огромни пирамиди.

Позовавайки се на оскъдните слухове за приликата между китайските и египетските пирамиди, през 1785 г. френският синолог Жозеф дьо Гийн пише своето „Есе, в което доказваме, че китайците са египетска колония“. Западният свят научава повече за загадъчните форми през 1912 г., когато американският търговец Фред Майер Шрьодер отбелязва в дневника си, че пътувайки през провинция Шанси с водач, е видял гигантска пирамида, около 300 м висока и почти два пъти по-дълга, заобиколена от няколко по-малки пирамиди.

Три десетилетия по-късно, прелитайки над Югоизточна Азия, американският пилот Джеймс Гаусман забелязва „хипнотизираща чисто бяла пирамида от камък, подобна на бижу – може би дори кристал”. Той дава сходни данни за големината на структурата - около два пъти по-голяма от Хеопсовата пирамида. Две години след него полковник Морис Шийхан, директор за Далечния изток на Trans World Airline, съобщава за същото преживяване.

В началото на деветдесетте години германският изследовател Хартвиг ​​Хаусдорф търси пирамидата, но не успява да я намери. Вместо това установил, че „китайските военни щателно патрулират в района“. И до днес там много рядо се допускат западни археолози, а някои снимки сочат, че мястото е залесявано допълнително с храсти, като че ли да се скрие. 

При зададени координати днес Google Earth показва не една, а около 40 пирамидални форми. Разположени са сред гъсти горски масиви и някои данни сочат, че са по-стари от 8000 години. Малцината запознати сравняват региона с египетската Гиза и Долината на царете в едно, защото се говори, че под пирамидите почиват множество китайски императорски особи, необезпокоявани от векове.

Теракотената армия на император Цин Ши Хуанг

Според експерти, едни мащабни разкопки биха засенчили гробницата на Тутанкамон, след като през 1974 г. двама селяни откриват тук прочутата теракотена армия на първия китайски император – Цин Шъхуанг. Сензационното отктритие представлява над 8000 портретни статуи от теракота на древни китайски войни в цял ръст, плюс каляски, коне и друго воинско снаряжение. Теракотената армия е включена в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство и е едно от най-посещаваните археолотически места в Китай, като междувременно продължава да се разкрива и изследва. 

По-късно китайски археолози попадат в близост на огромен град от късния неолит, разположен на площ от над 4 500 квадратни километра. Смята се, че е изграден около 2300 г. пр. н. е. и е изоставен 500 години по-късно, но археолозите попадат и на каменни релефи, разкриващи много по-стар градеж на населено място със сложна структура. Открити са и множество музикални инструменти, керамика, костни игли, дори ленени чаршафи, а изображения на керамични плочки показват голяма сграда, подобна на дворец, издигната на върха на пирамида.

Някои обекти са отворени за туристи, но за момента няма разрешения за нови мащабни разкопки. Правителството поддържа позицията, че все още няма технологии, които да разкрият обекта, без да го повредят. Тези съмнения се подкрепят и от хипотези, че изграждайки такъв невероятен подземен и надземен комплекс, древните китайци са ползвали много по-съвършена от сегашната технология, която лесно би могла да се изгуби, ако към нея не се подходи със също толкова съвършени средства. 

Като цяло, информацията за древния исторически комплекс не е изобилна. Все пак, от това, което се говори за "Бялата пирамида", сходствата с екипетските ѝ аналози са впечатляващи – те също са били покривани с полиран камък. С предполагаемите си двойно по-големи размери, китайската пирамида - също като Хеопсовата - вероятно се е виждала от космоса като гигантски кристал, отразявайки слънчевите лъчи и звездите в нощното небе... Истории, които дават воля на фантазията и представите ни за древните цивилизации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: