Швейцарската и британската полиция разбиха престъпна мрежа за търговия с антики

Швейцарската и британската полиция разбиха престъпна мрежа за търговия с  антики Снимка: 1news.co.nz

В резултат на съвместната акция беше върната китайска ваза от ХV в. на стойност около € 2.5 милиона, открадната през 2019 г. от Музея за далекоизточно изкуство в Женева

Столичната полицейска служба в Лондон съобщи новината, след като в петък лондонски съд призна двама мъже за виновни по обвинение, че са опитали да продадат вазата. Трети участник в престъпната група се призна за виновен по-рано тази година, а други двама, арестувани в Лондон, очакват съдебен процес в Швейцария за ролята им в кражбата. И петимата са лондончани, както отбелязва лондонската полиция, "от Източен Лондон"..

В изявление, служителите на реда от британската столица съобщават, че са работили с швейцарските власти по разследването, след като аукционна къща ги е предупредила, че неизвестно лице им е изпратило имейл с искане за оценка на  "старинна ваза". На насрочената среща в известен лондонски хотел отишли офицери от полицията под прикритие и се представили за купувач и оценител. След като идентифицирали ценния артефакт, полицаите задържали  първия заподозрян.

„Организираната престъпна група вярваше, че може да извърши това международно престъпление, подценявайки нашите отношения с международните ни партньори”, се казва в изявление на лондонската полиция. 

Доходният черен пазар за китайски антики доведе до няколко грандиозни обира през последните години, включително епидемия от кражби от британски музеи и аукционни къщи през 2012 г., при които бяха плячкосани древни нефритени купи и фигурки, както и други предмети на стойност милиони британски лири.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: