Топлата зима спаси Европа от енергийна криза

Топлата зима спаси Европа от енергийна криза Снимка: https://pixabay.com/

Ситуацията на енергийния пазар на Европейския съюз се стабилизира благодарение на енергоспестяващите мерки, меките климатични условия, запълването на подземните хранилища и разширяването на мрежата от доставчици, твърдят анализатори на Bloomberg

Германското министерство на икономиката обяви предотвратяването на колапса на европейската индустрия и преодоляването на най-болезнения период от кризата.

Преди конфликта ЕС купуваше 40% от целия газ в Русия, сега е под 8%. Като цяло доставките на Газпром за европейския пазар са намалели с 80% през последната година.

„Доколкото можем да преценим, опасността от пълен икономически колапс, колапсът на европейската индустрия, е предотвратен“, каза германският министър на икономиката Роберт Хабек.

В същото време Германия рязко намали зависимостта си от руските енергоносители. Така например, ако през 2021 г. Германия е внасяла 52% от газа от Русия, то през 2022 г. този дял е паднал до 22%. Сега най-големият вносител на газ за Германия е Норвегия.

Освен топлото време върху поевтиняването се отрази и намалението на потреблението на газ в Европейския съюз. 
През декември потреблението спадна с 13%, а в първите дни на 2023 г. търсенето на газ в ЕС се срина с 38% спрямо средните стойности за последните пет години.

Очаква се европейското потребление да бъде с около 16% под петгодишното средно за цялата 2023 г., според доклад на Morgan Stanley, цитиран от агенцията.

Има и свръхпредлагане на втечнен газ на европейския пазар. Доставките на този вид газ поставиха нов рекорд през декември. Тази ситуация обаче може да се промени поради увеличеното търсене от страна на Китай, който премахва коронавирусните ограничения.

Ние сме оптимисти, което всъщност не беше така през есента“, заяви Клаус Мюлер, ръководител на Германската федерална мрежова агенция. Според него енергийната стабилност на Германия и ЕС се осигурява от високата запълненост на газовите хранилища. Джакомо Масато, водещ анализатор в италианската енергийна компания Illumia SpA, споделя същата гледна точка.

Въпреки това рязко застудяване или прекъсване на доставките все още може да доведе до обрат на енергийните пазари.

 Нарастващите цени на енергията вече са стрували на Европа почти 1 трилион долара през 2022 г., а правителствата са похарчили над 700 милиарда долара в подкрепа на хората и бизнеса, отбелязва Bloomberg.


В началото на 2023 г. на европейските борси бе фиксирана минималната цена на газа за две години. В същото време през последните дни данните на европейските аналитични агенции сочат удвояване на използването на газ от хранилища в сравнение с данните от миналата година. Също така изпомпването на газ през Украйна беше рязко намалено от Газпром.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: