Италия обяви пакет от енергийни помощи в размер на € 9,1 милиарда

Италия обяви пакет от енергийни помощи в размер на € 9,1 милиарда Снимка: europa.today.it

Италианският премиер Джорджа Мелони каза на вчерашната си пресконференция, че това решение е "незабавен отговор" на по-високите сметки за енергия.

Според данни на Националния статистически институт на Италия (ISTAT) енергийните разходи на бизнеса и домакинствата в страната през октомври са били със 73,2% по-високи от същия месец миналата година.

Преди войната в Украйна Италия внасяше от Русия 40% от необходимия ѝ природен газ. Сега руският внос обхваща само 15% от консумирания природен газ, с тенденция да се свие още, докато местното производство на синьо гориво задоволява едва 5% от нуждите на вътрешния италиански пазар.

Новият пакет в подкрепа на бизнеса и домакинствата е един от първите големи законодателни актове на правителството на Джорджа Мелони. В коментара си пред репортерите, тя каза, че указът "разширява съществуващите мерки и добавя нови", след предоставените вече от правителството на Марио Драги около € 66 милиарда енергийни помощи. 

Енергийният пакет предвижда данъчни кредити за предприятията в енергоемките индустрии и освен това намалява данъците върху дистрибуцията на горива, което се предполага да намали цените на бензиностанциите с около € 0,3 на литър. 

Друго предвидено облекчение за бизнеса е опцията предприятията да разпределят сметките си за енергия на до 36 вноски, като енергийните компании ще бъдат защитени срещу потенциално неизпълнение с държавни гаранции. Възможността на държавната компания за енергийни услуги GSE да продава природен газ на максимална цена, ще бъде удължена до 31 март 2023 г.

Мелони разкри и подробности около перспективата за разрешаване на сондажи в офшорни газови находища през следващите десет години. Предложението не е нова идея, но преди енергийната криза срещаше съпротивата на екологични групи, загрижени за въздействието на офшорните сондажи в близост до италианските брегове. 

Решението на Мелони да пренебрегне възраженията им е втори пример за твърдия ѝ характер, но и за гъвкавост, след дипломатическия сблъсък с Франция и ЕС около приемането на незаконни мигранти. На вчерашната си пресконференция Мелони обяви спора за „недоразумение” и призова за спазване на европейските договорености и „европейската динамика на солидарност и споделяне“ по отношение на емиграционната политика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: