Китай може да застраши енергийната сигурност на Европа

Китай може да застраши енергийната сигурност на Европа Снимка: fluenta.com

Позовавайки се на Международната агенция по енергетика (МАЕ), Bloomberg пише, че през 2023 г. търсенето на втечнен природен газ (LNG) в Китай може да нарасне с до 35% и да доведе до нова ценова криза в Европа това лято.

Сценарият е възможен при доста бързото възстановяване на китайската икономика след премахването на всички коронавирусни ограничения. Нарастващото търсене от Китай ще засили конкуренцията в предлагането на гориво, което може да предизвика нов скок в цените. 

Bloomberg отбелязва, че след сравнително спокойния отоплителен сезон, енергийният риск в Европа все още е висок, тъй континентът осигури запасите си за преминаващата мека зима отчасти с доставеното по-рано руско гориво. Същевременно, извънредните мерки за икономично потребление свалиха цените на природния газ с до 80%, в сравнение с лятно-есенния сезон на 2022 г. 

За следващата зима обаче Европа ще трябва да разчита изцяло на собствените си сили и внос на втечнен газ, а това може да не е достатъчно за предстоящия отоплителен сезон на 2023/2024 г., докато все още няма яснота от къде ще бъде осигурено цялото потребление за настоящата година.

В тази връзка МАЕ препоръчва на ЕС да не бърза с премахването на ограниченията върху консумацията на енергия, да продължи с енергийните икономии и да разшири търсенето на алтернативни доставчици на природен газ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: