Наполовина по-малки сметки за електричество в Италия

Наполовина по-малки сметки за електричество в Италия Снимка: fanpage.it

Станаха ясни цените на енергията и енергийните бонуси за второто тримесечие, утвърдени от правителството на Джорджа Мелони.

След предприетото миналото лято ограничение на ДДС на синьто гориво, от 1 април 2023 г. природният газ ще бъде освободен и от някои системни такси, което  ще намали с 55.3% сметките за електричество на домакинствата и бизнеса, съобщи Arera, регулаторният орган за енергийни мрежи и околна среда, който публикува новите енергийни тарифи за април, май и юни 2023 г. 

Миналогодишната формула „Консумирайте по-малко, плащайте по-малко” минава на заден план, като италианското правителство акцентира на своята социална политика и решението си да продължи енергийните помощи и през следващите три месеца. Както досега, мярката обхваща семейства с годишен доход до € 15 000 и многодетни семейства с 4 и повече деца, с годишен доход до € 30 000. 

Същевременно, въпреки общото намаление на цените на електричеството, в калкулирането му се връщат някои системни такси. Това накара Съюза на италианските потребителите да изясни, че намалението на сметките за ток би могло да бъде 61,6%, но правителството на Мелони не е предприело това, вземайки „много лошото решение да включи в цената на електроенергията косвена скрита такса“.

Критиците на Мелони подчертават, че правителството ѝ е направило същия ход и с цената на бензина, възползвайки се от спада в цените на едро на световните пазари, както и от топлата зима. Според Съюза на италианските потребители, по този начин правителството ограничава възможностите да облекчи италианските домакинства, „забравяйки, че енергийните разходи са все още прекомерно високи в сравнение с нормалните времена”.

Коментарът на италианското правителство е, че в преодоляването на енергийната криза започва нов период, но така или иначе, тя още не е свършила

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: