Европейските газохранилища са пълни почти на 90%

Европейските газохранилища са пълни почти на 90% Снимка: industryeurope.com

Това означава, че континентът ще бъде запасен за зимни сезон месеци преди заложения срок – 1 ноември

„Добрата новина” съобщи вчера говорител на ЕС пред репортери. Разбира се, различните държави са различно подготвени и някои още не са покрили 90% от капацитета си, но средното ниво е повече от задоволително, подчертава Euronews. 

И ако миналата мека зима беше благоприятен фактор при газовата криза в Европа, сега континентът е подговен да избегне енергийни катаклизми и при по-характерен зимен сезон. Преодоляна е и ситуацията със „състезанието” между европейските страни за внос на газ от неруски доставчици, тъй като Европейската комисия създаде съвместна платформа за закупуване на синьото гориво. Целта беше чрез пазарната мощ на ЕС да се понижат цените за потребителите.

Макар че като цяло изпълнителният орган на ЕС не съобщава цените, на които купува природния газ, тази седмица във виртуалния център за търговия с газ Title Transfer Facility (TTF), синьото гориво се търгуваше за около € 40/мегаватчас, т.е., доста под трицифрените суми през по-голямата част от 2022 г. Така или иначе, разчитайки на чуждестранни доставчици, блокът донякъде е уязвим пред ценовите колебания.

Капацитетът на ЕС за съхранение на природен газ е 100 милиарда куб. м. (bcm), плюс допълнителни 30 bcm в Украйна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: