Добър ден ли е 6 януари за американската демокрация

Добър ден ли е 6 януари за американската демокрация Снимка: cnbc.com

След 4 дни изборна агония и 14 неуспешни тура на гласуване, късно снощи Камарата на представителите в американския конгрес избра своя председател.

Кандидадът на републиканската партия Кевин Маккарти очевидно направи достатъчно компромиси към дясното крило в своята партия, за да събере мнозинство и да заеме най-важната позиция в управлението на САЩ след президента и вицепрезидента. 

Видимо облекчен, г-н Маккарти раздава автографи, но не всичките му съпартийци в Камарата го аплодират, както, разбира се, и демократите. Те обвиняват новия председател, че е отстъпил властта на екстремистите в партията си, т.е., изтъргувал е подкрепата им с обещания за важни управленски привилегии. 

В постовете си в Twitter много конгресмени показаха какво мислят за ситуацията. Един определи новото републиканско мнозинство като „напълно нефункционално” и нарече новоизбрания председател „обезмаслен”. Друг конгресмен е притеснен от гневните скандали сред републиканците, последвали неуспешния 14-ти вот и описва избора на Маккаррти като „мрачен и отрезвяващ момент”.

Връзката, която мнозина се въздържаха да споменат, посочи конгресменът от Калифорния Ерик Суоуел, който написа: "Преди две години бунтовниците не успяха да превземат Капитолия. Тази вечер Кевин Маккарти им позволи да превземат Републиканската партия".

Напомнянето не е случайно. На 6 януари 2021 г., крайнодесни привърженици на Републиканската партия, респ. на Доналд Тръмп, нахлуха в сградата на Капитолия, в безпрецедентен вандалски опит да подменят изборните резултати от президентските избори и да наложат републиканско управление чрез сила

How could the storming of the U.S Capitol have even occurred? | The Japan  Times
Щурмът среку Капитолия, снимка - japantimes.co.jp

Щурмът остави след себе си пет жертви и опустошения на стойност $ 1.5 милиона. Около 900 участници в нападението бяха обвинени, над 70 вече са осъдени, а лидерите им бяха признати за виновни в „заговор за бунт” - рядко използвано съдебно определение от ерата на Гражданската война, предотвратяващо опити да се свали правителството със сила.

Непризнатият – но и неприкрит вдъхновител на метежа Доналд Тръмп излезе „сух от водата” и дори издигна кандидатурата си за следващите президентски избори. Той отхвърля работата на комисията на Конгреса, която разследва атаката срещу Капитолия. Новият председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти още преди комфузния си избор също обеща, че ще проучи работата на комисията и ще започне ново разследване, водено от Републиканската партия, което да установи защо Капитолия „не е бил защитен“.

Маккарти обеща и разследване на Джо Байдън, включително бизнеса на семейството му и действията на настоящата президентска администрация. Амераканският президент отговори с формално поздравление по повод най-сетне състоялия се избор на Маккарти.

„Американският народ очаква от своите лидери да управляват по начин, който поставя техните нужди над всичко останало, и това е, което трябва да направим сега. Готов съм да работя с републиканците и гласоподавателите ясно дадоха да се разбере, че очакват и републиканците да бъдат готови да работят с мен”, заяви в поздравлението си американският президент.

Думите му отразяват резултатите от редица проучвания, които сочат, че 33% от американците определят политическия екстремизъм и поляризацията сред американското общество като един от най-важните проблеми за страната, след инфлацията. Освен това 88% от американците са загрижени, че политическите разделения увеличават риска от политически мотивирано насилие.

Като цяло, политическите анализатори смятат, че четиридневното парализиране на Камарата на представителите, което републиканците си позволиха, е лош знак за американската демокрация и опасен сигнал за тоталитарните режими по света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: