Нова партия в Германия залага на лява икономика и културен консерватизъм

Нова партия в Германия залага на лява икономика и културен консерватизъм Снимка: europeanconservative.com

Основателката ѝ Сара Вагенкнехт се кълне, че ще спаси демокрацията

Избрана първо в Европейския парламент, а след това в Бундестага, тя е един от най-острите критици на имиграцията. Това, заедно с консервативните културни възгледи са ѝ създали висок авторитет и самочувствие, дотолкова, че да кръсти новата партия на името си - Bündnis Sahra Wagenknecht (Съюз Сара Вагенкнехт) или BSW.

Родена и израсла в бившата Източна Германия в семейство на германка и иранец, Сара Вагенкнехт се присъединява към управляващата Партия на социалистическото единство (SED) през 1989 г., няколко месеца преди падането на Берлинската стена, пише ВВС. 

След обединението на Германия SED се вля в лявата Die Linke, но през октомври миналата година г-жа Вагенкнехг напусна тази партия, отново инспирирана от антиимиграционните си възгледи. Тя има значителен електорат особено в бивша Източна Германия, макар че тези избиратели подкрепят по-скоро културния консерватизъм, отколкото лявата икономика. 

Освен антиимиграционните нагласи, BSW е за по-висока минимална работна заплата и възнамерява да сложи край на политиката за нулева печалба и на оръжейните доставки за Украйна. Първият тест на BSW са европейските избори през юни, но по-ясна индикация за подкрепата на новата партия ще дадат местните избори в три германски провинции през септември. 

Според политически анализатори, BSW може да изкуши гласоподавателите да се отдръпнат от AfD („Алтернатива за Германия”) и да застраши надеждите на крайнодясната партия, която засега постига рекордни резултати в проучванията, надминавайки някои основни партии. 

От друга страна, скептиците казват, че партиите обвързани с отделни личности, нямат особен успех в Германия. Но ако не друго, то появата на BSW ще промени политичейския пейзаж в страната, раздробявайки още повече политиката на най-голямата европейска икономика с безпрецедентния избор между осем политически формации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: