Блокирана е работата на една от законодателните структури на САЩ

Блокирана е работата на една от  законодателните структури на САЩ Снимка: abcnews.go.com

Постът председател на Камарата на представителите, третата по важност политическа длъжност в страната след президента и вицепрезидента, остана незает, след шест неуспешни гласувания.

Ситуацията е сложна, тъй като преди да е избран председател, Камарата на представителите не може да поеме функциите си, а членовете ѝ не могат да положат клетва. Републиканците доминират долната камера на американския конгрес, но техният кандидат за стола на Нанси Пелоси - Кевин Маккарти, втори ден не успя да събере необходимото мнозинство от 218 гласа, завършвайки шестата процедура на гласуване с резутат 216 : 214. 

Гласуването продължи до късно снощи, но в крайна сметка днес следобед ще се проведе за седми път. В кратко изялвение Маккарти каза, че ако „засега” не е настъпила промяна, такава вероятно ще има. Това означава, че той ще направи още отстъпки пред исканията на своите вътрешни опоненти в Републиканската партия – група от около 20 конгресмени, които не го подкрепят, а буквално му „извиват ръцете”, принуждавайки го на компромиси и обещания за привилегии.

Президентът Джо Байдън нарече ситуацията глобален срам, а републиканският конгресмен Майк Уолц казва, че „врявата” в Камарата вреди не само на репутацията на Америка пред света, но и на демокрацията като цяло..

„В Северна Корея, Иран, Венецуела, Куба, авторитарните режими по целия свят ни сочат и казват: „Вижте бъркотията на демокрацията, вижте как демократичната система не работи, как не може да функционира", заяви Уолц пред медиите след поредния провал на процедурата късно снощи. 

Той цитира и китайската държавна медия Global Times, която нарече хаосът с гласуването „не обикновен фарс, а политически трилър“. Пекинският ежедневник отиде и по-далеч, поставяйки под въпрос способността на политическата класа в САЩ въобще да управлява, след като „вътрешните конфликти и противоречия в една от основните политически партии проваля цялата система".

Случаят е добро напомняне колко разрушителна е всъщност тази политическа битка, коментира ВВС, посочвайки, че докато Камарата на представителите не избере председател, тази ръка на американското правителство по същество е парализирана. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: