Опозицията във Финландия печели парламентарите избори

Опозицията във Финландия печели парламентарите избори Снимка: YLE

С 20.8% от гласовете, лидерът Петери Орпо е изправен пред два избора – или да сформира дясна коалиция с националистическата популистка партия (20.1%), или да постигне споразумение със социалдемократите на Сана Марин (19.9%).

„Най-естественото би било да си сътрудничим със социалдемократите. Но Сана Марин принадлежеше към лявото крило на своята партия и е очевидно, че тя не харесва консерваторите“, казва лидерът на консерваторите Петери Орпо за своята предшественичка. Той е политик с 30 годишна кариера и ако успее да изгради коалиция, ще бъде следващият министър-председател на Финландия. 

Сана Марин продължава да се радва на високи рейтинги в социологическите проучвания, като сред големите ѝ успехи се отбелязва предстоящото влизане на Финландия в НАТО и успешната ѝ политика по време на пандемията.Тя поздрави Петери Орпо, който отбеляза, че партията му е постигнала гояма победа и ще преговаря с всички, защото „Финландците искат промяна”.

Според обществената телевизия YLE, след Сана Марин, която стана политическа звезд не само в страната си, Петтери Орпо може да изглежда „твърде спокоен, но това също работи доста добре във Финландия”. При правителство, ръководено от него, Европа може да очаква проевропейски консерватор от либералния център на своята партия с акцент върху икономическата политика.

Заслужава да се отбележи „големият победител” в изборите – националистическата популистка партия, водена от Рийка Пура, която почти удвои парламентарното си представителство, привличайки много млади избиратели

Сана Марин още не е оповестила плановете на партията си, отчитайки, „смесените чувства” на нейните социалдемократи, които не постигнаха изборна победа, макар че увеличиха броя на местата си в парламента. Тя обаче разчита на финландската политическа култура, която е „известна със своята гъвкавост. Финландците умеят да преговарят и да правят компромиси”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: