Великобритания отново остана без премиер

Великобритания отново остана без премиер

Лиз Тръс може да постави рекорд за най-кратко управлявал британски министър-председател.

Тя седна на премиерското кресло на 6 октомври, и след 44 дни, в които обещаваше, че ще посочи пътя за излизане на Обединеното кралство от икономическата криза, а на Консервативната партия – от идейния и кадрови срив, реши да се оттегли, отговаряйки на настроенията на своите съпартийци, съобщават британските и световни медии. 

В изявление, което направи пред Даунинг стрийт, третата жена премиер на Великобритания каза, че не може да изпълни мандата, с който е избрана за лидер на торите и е уведомила краля, че подава оставка. Избори за нов лидер на торите ще бъдат проведени следващата седмица, до когато Тръс ще изпълнява функциите си на министър председател.

Висши фигури в Консервативната партия посъветваха днес сутринта Тръс да се оттегли, тъй като действията ѝ като министър-председател са хвърлили партията в силно разединение, което пряко рефлектира върху вътрешната политика и обществените нагласи. Така или иначе, торите са управляващото мнозинство и ще трябва следващата седмица да изберат трети лидер  и премиер на страната за управленския си мандат. 

Премиерският пост на Лиз Тръс донесе крах на икономическата ѝ стратегия и показа нестабилната ѝ кадрова политика след като набързо се раздели с избраните от нея финансов министър Куаси Квартенг и вътрешен министър Суела Браверман.

Новоназначеният финансов министър Джеръми Хънт в момента се опитва да изготви пакет от £ 40 милиарда, които трябва да дойдат от повишените данъци и намалените разходи, за да се запълни бюджетната дупка – основна тревога на управлението на торите и повод за разпадането на дисциплината в управляващата британска партия.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: