Германия няма да финансира крайнодясната Национална демократическа партия (NPD)

Германия няма да финансира крайнодясната Национална демократическа партия (NPD) Снимка: euronews.com

Обявявайки решението, заместник-председателят на Конституционния съд каза, че политическата концепция на NPD е несъвместима с гаранцията за човешко достойнство в германската конституция

Мярката се налага за срок от 6 години, съобщи Euronews. В единодушно взетото съдебно решение се казва, че ценностите и целите на NPD са противоконституционни и насочени към унищожаване на демокрацията в страната, а партията „продължава да пренебрегва основния свободен демократичен ред и според своите цели и поведението на своите членове и поддръжници, е насочена към неговото премахване“. 

Делото срещу NPD заведе германското правителство, заедно с долната и горната камара на парламента. Представените доказателства показаха, че NPD е расистка организация с антимюсюлманска и антисемитска идеология и освен това отхвърля транссексуалните хора.

Германският вътрешен министър Нанси Пфайзер коментира решението така: "Това е ясен сигнал, че нашата демократична държава не финансира враговете на конституцията. Силите, които искат да разядат и унищожат нашата демокрация, не трябва да получават нито цент  държавно финансиране, за да правят това“.

Чрез делото в конституционни съд правителството създаде възможността да откаже държавно финансиране на NPD, след като два опита за забраната й се провалиха, припомня германската информационна агенция DPA.

"Да, не е приятно за нас. Но всеки, който си мисли, че това ще ни изхвърли от играта и ще ни спре, много се лъже", неглижира ситуацията  лидерът на NPD Франк Франц.

Водещи германски политици са обсъждали възможността да се опитат да забранят или да лишат от финансова подкрепа друга крайнодясна партия - "Алтернатива за Германия" (AfD), но все още никой не е направил сериозен опит да го направи. Повече от 800 000 души излязоха по улиците на големите градове на Германия този уикенд, за да осъдят крайнодясната AfD, основно заради тайния й план за масово депортиране на имигранти и германци с имигрантски произход.

Политическите партии в Германия получават финансова подкрепа най-вече въз основа на тяхното представителство в регионалните и националните парламенти и в Европейския парламент. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: