Оправдаха Силвио Берлускони за прословутите му разюздани партита

Оправдаха Силвио Берлускони за прословутите му разюздани партита Снимка: wionews.com

Бившият италиански премиер, понастоящем медиен магнат и милиардер, беше обвинен, че е подкупвал свидетели да дават фалшиви показания за характера на „празненствата” му, станали известни с говорещото название „бунга-бунга”.

Останалите 28 обвиняеми, основно шоу-гърли, също бяха оправдани, включително мароканската танцьорка Карима Ел Махруг, известна като Руби, която фигурира и в предишно дело Берлускони за използване на „сексуални робини”, припомня ВВС. Той спечели обжалването на присъда за платен секс с непълнолетната тогава проститутка Руби с прости обяснения – и двамата отрекоха „деянието”, а Руби отрече да е била проститутка.

В многобройните си съдебни дела Берлускони не само отрича нарушения на закона, но и обвинява прокурорите в политическа вендета срещу него. Според 86-годишния бивш премиер, партитата, които обвинението описа като оргии, всъщност са били „елегантни вечери”, между другото с присъствието и на доста знаменитости. Берлускони не отрече, че е давал пари на някои от „гостенките” си, но каза, че го е правил като компенсация за нанесените им „репутационни щети”, като сумите за тези „обезщетения” се изчисляват на милиони евро.

Единственият процес срещу Берлускони, който завърши с осъдителна присъда, беше изобличаването му в данъчни измами през 2013 г. Предвид възрастта му, италианското правосъдие го „наказа” с една година общественополезен труд в дом за възрастни хора близо до Милано, където Берлускони обичаше да се снима в скромни дрехи, с метла и лопата, но с бляскава усмивка на рок-звезда. Присъдата временно го лиши от възможността да заема политически длъжности, но не му попречи да спечели място в италианския сенат на изборите през 2022 г.

Неговата партия Forza Italia играе ключова роля в управляващата в Италия дясна коалиция, водена от първата жена италиански премиер Джорджа Мелони. Тя приветства оправдателната присъда на Берлускони като "отлична новина, която слага край на дълго съдебно дело с важни последици върху италианския политически и институционален живот".

Като италиански политик, Берлускони изгради и поддържа близко приятелство с Владимир Путин и въпреки масовите настроения сред италианците в подкрепа на Украйна, редовно излиза с противоречиви коментари за войната. В неделя той дори индиректно разкритикува Джорджа Мелони, като зяави, че „никога” не би се срещнал с украинския президент Володимир Зеленски, което Мелони направи миналия четвъртък в Брюксел, на срещата на върха на ЕС. Според Берлускони, войната „нямаше да се случи”, ако Зеленски „беше оставил намира” сепаратистките райони в Донбас.

Джорджа Мелони обаче потвърди подкрепата на Италия за Украйна, пренебрегвайки коментарите на Берлускони, когото съветникът на Зеленски, Михайло Подоляк нарече „ВИП агитатор, който търгува репутацията на Италия за приятелството си с Путин“. Но предвид множеството спечелени съдебни битки (основно при обжалване), бившият италиански премиер и настоящ сенатор изглежда не се бои от нови "репутационни щети".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: