Арестуваха съпруга на експремиера на Шотландия Никола Стърджън, после го пуснаха

Арестуваха съпруга на експремиера на Шотландия Никола Стърджън, после го пуснаха Снимка: irishexaminer.com

Арестът на Питър Мърел е част от текущо полицейско разследване за изчезнали € 680 000 по време на кариерата му като главен изпълнителен директор на Шотландската национална партия (SNP).

На фона на задаващия се скандал, 58-годишният Мърел обяви оставката си от партийния пост, ден преди съпругата му да се оттегли от премиерското кресло, припомня Euronews. Домът, който двойката споделя в Глазгоу, е запечатан от полицията, като в предната градина е издигната палатка, в която се събират доказателства. Същевременно, полицията разпитва Мърел и претърсва и други адреси, вероятно и централата на SNP в Единбург.

„Ясно е, че не би било уместно да се коментира каквото и да е текущо полицейско разследване, но SNP сътрудничи изцяло на полицията и ще продължи да го прави“, се казва в изявление на партията, публикувано след ареста.

В свое изявление опозиционните шотландски консерватори посочват, че Никола Стърджън и нейният наследник в партията и на премиерския пост Хумза Юсаф „трябва да сътрудничат изцяло на разследването на този много сериозен случай и да се ангажират с откритост и прозрачност“.

Питър Мърел подаде оставка, заради използването на недействителни членски номера, но беше подложен и на сериозна критика за начина, по който проведе надпреварата за лидерство на SNP в качеството си на изпълнителен директор на партията. В крайна сметка, спечели именно Хумза Юсаф, кандидатът, предпочитан от Мърел и вероятно - от Никола Стърджън.

През февруари тя обяви, че се оттегля от власт след осем години като министър-председател на Шотландия, с обяснението, че чувства силите си изчерпани и че се нуждае от повече време за  личния си живот.

Питър Мърел по-късно бе освободен от полицията без да му бъдат предявени обвинения, но разследването на финансите на партията продължава. Той бе арестуван в сряда сутринта и разпитан от полицията, докато бе претърсен дома му в Глазгоу и щаб-квартирата на Шотландската национална партия в рамките на разследването. От полицията съобщиха, че Мърел е бил задържан около 11 часа и са извършени обиски на различни адреси, като доклад ще бъде изпратен до Кралската служба и прокуратурата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: