Ще се разделим ли скоро със смартфоните?

Ще се разделим ли скоро със смартфоните? Снимка: voi.id

Дали мобилните устройства, на които позволихме да контролират голяма част от живота ни, ще споделят съдбата на телефоните с шайби, старите обемни монитори и телевизори, безжичните радиостанции и уокмените?

Над пет милиарда души по света използват смартфони, което означава, че две трети от световното население ежедневно разчита на тези устройства, посочва DW. Трудно е да си предсавим живота без смартфони, но може би е реалистично, твърдят шефовете на Sony, Apple, и Facebook, а Samsung им дава още 4 години – и всичките продължават да ни изкушават с все по-нови и по-скъпи версии смартфони.

Икономисти казват, че всеки технологичен продукт има жизнен цикъл, а смартфонът вече е надхвърлил своя. В последните пет години устройството не се е променило много - сигурен признак, че е „хванало пътя”. И ако е така, какво следва?

Експертите са единодушни, че смартфоните ще се разделят с централната роля, която имат сега, а слушалките ще нахлуят мощно. И ще има голяма конкуренция, точно както със смартфоните в началото. Днес ходим с компютри в джобовете си, но в бъдеще вероятно в ушите ни непрестанно ще шушнат мини-компютри. Технологичните гиганти дори предвиждат, че настъпва времето, когато ще бъдем напълно интегрирани във виртуален паралелен свят, в който ще работим, ще пътуваме и ще играем игри.

Все по-реалистични стават и съобщенията за „мозъчен компютърен интерфейс” или BCI, по който работи и Илон Мъск. Технологията трябва да позволи да контролираме с мисълта си физически действия и да „подсилим” мозъчните си функции, свързвайки се с компютри и устройства с изкуствен интелект.

Но какво ще се случи с огромните количества данни – медицински, профили на движение, маршрути, покупателно поведение, емоционални състояния, вкусове, снимки, видеоклипове, контакти и какво ли още не, които съхраняваме в смартфоните си? Тези данни не представляват ли огромен потенциал за злоупотреба, след като интернет на нещата (IoT) позволява на технологичните фирми да четат всеки един от нас като книга – до най-малките подробности.

Затова според експертите по дигитална етика, още сега, в отиващата си ера на смартфоните, ние трябва да установим правните и етични правила за идващия нов смел свят. Защото дори смартфоните да излязат от пазара, зависимостта ни от технологиите ще продължи да расте.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: