Ако тръгвате из Европа с кола, проверете местните правила за движение по пътищата

Ако тръгвате из Европа с кола, проверете местните правила за движение по пътищата Снимка: walkbesideme.com

Google Trends отбелязва, че през последните две години търсенията за „шофиране в Европа“ са се увеличили с близо 80%.

Изборът на почивка с кола след пандемията е значително по-популярен, тъй като ви изолира от тълпите по летища, гари, самолети и влакове, но всяка страна има свои особености в шофирането, така че Euronews Travel предлага някои, с които може би не сте се сблъсквали досега.

Ще попаднете на някои предимства – например, все по-популярните градски решения да оставите колата си на паркинг в началото на града и да разгледате забележителностите, придвижвайки се с обществения транспорт безплатно, с талона от паркинга. Важно е обаче да проучите специфичните местни пътни знаци и да си осигурите спокойна атмосфера във вашия автомобил.

Това означава да се съобразите с ограниченията за деца на предната седалка – в много страни това е позволено, ако детето е по-високо от 135 см., но Германия и Италия например изискват ръст от 150 см, а в Испания въобще не е разрешено лица под 18 години да пътуват отпред. Проверете предварително и дали детското столче в колата ви отговаря на местните стандарти. 

Проучете как изглеждат пътните камери в съответната страна. Може да се изненадате, че в Италия например са големи и ярко оцветени, но разположени отстрани на пътя, лесно могат да се сбъркат с пощенска кутия или дори контейнер за боклук. По принцип, за дизайна им няма единен европейски стандарт, така че се информирайте - и за да не нарушавате допустимата скорост, и за да не ви хванат.

Ако носите очила с диоптър, дръжте резервен чифт в колата си – изискването важи за Франция, Испания и Швейцария и ако при проверка се окаже, че нямате, може сериозно да се охарчите за глоба и за да си набавите очилата.

В Естония може да ви глобят, ако при проверка се окаже, че не разполагате с дървени или пластмасови блокчета, с които да подпрете колата, за да не се затъркаля при спиране. 

Ясно е, че нито една страна не толерира шофьори, употребили алкохол. В Европа обаче, праговете за наличие на алкохол в кръвта са доста разнообразни, затова проверете къде какви са, преди да си позволите чаша вино или няколко бири. Румъния, Чехия и Унгария решават проблема кардинално, като глобяват или осъждат всеки с ниво на алкохол в кръвта над нулата. Забраната за употреба на уповайщи вещества в цяла Европа е закон без коментар.

Drink Driver and Drug Driver Behaviour Change Program – Grampians Community  Health
Снимка - gch.org

Но в Кипър например може да ви глобят, ако пиете вода или похапвате докато шофирате, така че по-добре паркирайте и тогава се подкрепете. В много страни на шофьорите не е позволено и да пушат, особено ако в колата пътуват лица под 18 години, затова проверете къде е така.

В някои европейски държави не можете да слушате музика на слушалки, докато шофирате. Франция ги забрани още през 2015 г. При нарушение ще ви глобят и ще ви отбележат „черни точки” в шофьорското досие.

В Дания преди всяко по-дълго пътуване в страната или извън нея, сте длъжни да проверите двигателя в сервиз, за да сте сигурни, че автомобилът ви е безопасен, преди да потеглите на път. В страната действа и още едно изненадващо правило – законово изискване е, преди да запалите мотора, да погледнете под колата, за да проверите дали там не се е скрило животинче или дете. Ако не го направите и се случи инцидент, нищо няма да ви отърве от отговорност.

В крайна сметка, „когато сте в Рим, правете като римляните”, но... не забравяйте, че сте чужденци, спазвайте местните правила и не обиждайте домакините с наивното извинение, че не познавате изискванията им на пътя. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: