Нова Зеландия забранява завинаги тютюнопушенето на следващото поколение

Нова Зеландия забранява завинаги тютюнопушенето на следващото поколение Снимка: Еuronews

Страната прие уникален закон, който въвежда постоянно повишаване на възрастовия праг, след който ще бъде разрешено на новозеландците да си купуват законно тютюневи изделия.

При приемането на закона министър на здравеопазването Айеша Верал каза: „Хиляди хора ще живеят по-дълъг и по-здравословен живот, а здравната система ще пести 5 милиарда долара годишно, тъй като няма да се налага да лекува болестите, причинени от тютюнопушенето” .

В същото време, министър Верал атакува търговските правила, и тютюневите компании, които „правят своя продукт все по-пристрастяващ”, а държавата го допуска. „В тази страна имаме повече изисквания за безопасност при продажбата на сандвичи, отколкото на цигари”, отбеляза здравният министър.

Смята се, че Нова Зеландия е първата страна в света, която прилага ежегодно повишаваща се възраст за забрана на пушенето, коментира ВВС, посочвайки и други нови законови мерки - драстично намаляване на никотина в тютюневите изделия и задължение те да се продават само в специализирани магазини, а не на всеки ъгъл и в супермаркетите.

Предвижда се броят на такива магазини да бъде намален десет пъти. Освен това новият закон ще третира продажбата или доставката на тютюневи изделия на младежи под определената възраст като престъпление. Увеличава се и финансирането за здравни услуги, кампании и инициативи срещу тютюнопушенето, насочени специално към маорските и други коренни общности.

Законът е приет окончателно и влиза в сила от 2023 г., като част от националната програма, целяща до 2025 г. Нова Зеландия да стане „страна без тютюнев дим“.

В същото време, новите разпоредби не предвиждат ограничения за продажбите на вейп (електронни цигари). Данните, публикувани през ноември, показват, че броят на новозеландците, които пушат ежедневно, е намалял с 8%, но ежедневните потребители на вейп са се увеличили с 8,3%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: