Допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране трябва да е 0,0 промила

Допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране трябва да е 0,0 промила Снимка: distinkt.bg

Повече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране трябва да е 0.0 промила, а едва 20% подкрепят, че 0.2 - 0.5 промила е допустима граница.

Повече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране трябва да е 0,0 промила, а едва 20% подкрепят, че 0,2 - 0,5 промила е допустима граница. 

Проучването за нагласите към шофирането и употребата на алкохол е проведено сред 407 активни шофьори в България, на възраст от 18 до 65 години, чрез онлайн анкета сред градското население, през май 2023 година, от BluePoint.

Близо 84% от българите определят шофирането след употреба на алкохол като причина за войната по пътищата, сочат още резултатите от допитването. Сядането зад волана в нетрезво състояние се нарежда на второ място като посочена предпоставка за ПТП, след нарушаването на правилата за движение - посочено от над 90%. 

Проучването бе представено на специално събитие за медии и партньори на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, на което присъстваха представители на Министерството на вътрешните работи (МВР) чрез отдел „Пътна полиция“, Български Червен кръст (БЧК) и Съюза на българските автомобилисти (СБА), както и корпоративни партньори на кампанията и представители на мото общности от столицата като заинтересовани страни в борбата срещу шофирането в нетрезво състояние. Всички гости имаха възможността да преживеят уникална VR симулация на управление на състезателен автомобил или болид, включително и симулация на шофиране под въздействието на алкохол. 

Данните от проучването за нагласите относно пътната безопасност представи Юлиан Добрев, водещ социолог и Директор „Анализи” в BluePoint. Интересен извод от изследването е, че 76,4% от запитаните твърдят, че не консумират никакъв алкохол, когато са с колата, а близо 90% от българите определят себе си като ,,шофьор за пример”, като на спонтанно ниво, участниците дефинират понятието като човек, който спазва правилата за движение (43,5%). 

Респондентите споделят, че избягват да се качват в колата на човек, за когото знаят, че е употребявал алкохол, като едва 17% признават, че им се е случвало 1-2 пъти да се возят при познат, който е консумирал едно питие. Малко над 70% декларират, че предпочитат да оставят колата си, когато излизат и знаят, че ще употребяват алкохол.

Въпросите в проучването включват и такива, за отношението на българите към безалкохолната бира. Тя се нарежда на втора позиция като най-предпочитана категория след традиционните безалкохолни напитки, които шофьорите консумират, когато са навън с колата, а делът на хората, които консумират безалкохолна бира всеки път, когато излязат с колата, е 41%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: