Гинеколог е използвал собствен "материал" при оплождане „ин витро”

Гинеколог е използвал собствен "материал" при оплождане „ин витро” Снимка: urvistahermosa.com

Както често се случва, реалността надминава филмовите сюжети - нидерландският гинеколог Джос Бийк е биологичен баща на най-малко 21 деца, но съмненията са за повече.

Между 1973 и 1998 г. д-р Бийк, който е починал през 2019 г., е работил в болница в Лайдердорп, на няколко километра северно от Хага. През това време е осъществил десетки процедури за асисистирана бременност, като същевременно влизал в ролята на "неизвестен донор" на сперма, както изисква законодателството. 

Миналия януари обаче болница Alrjine, чиято администрация включва и болницата в Лайдердроп, започва независимо разследване, след искане на организацията FIOM – структура, която се занимава с проследяването на биологичните родители на хора, заченати и родени чрез асистирана репродукция. 

До искането за разследване се е стигнало след забелязано съвпадение с един и същ генетичен материал при над 20 души, родени в периода 1973 – 1986, като ДНК-тестовете им показали съвместимост с ДНК-данните на д-р Бийк, посочва fanpage.it. 

Според първоначалните разследвания никой в ​​болницата не е знаел за това, но и не го изключва. Болничните служители казват, че в онези години техниките за асистирана репродукция все още са били във фаза на развитие, а регулацията - непълна и неясна. Това е позволило на д-р Бийк да действа необезпокояван и да стане биологичен баща на поне 21 деца.

Медицинските досиета от 70-те и 80-те години на миналия век вече не съществуват и информацията е оскъдна. Затова след потвърждаването на първите 21 случая, сега за целите на разследването болницата се обръща към хора, появили се на бял свят чрез асистирана репродукция през посочения период и във въпросната болница, за да ги помоли да се изследват

Д-р Бийк не е единственият нидерландски гинеколог, замесен в подобна афера. През 2020 г. е открит друг нидерландски лекар - Ян Вилдшут, починал през 2009 г., който е оплодил със собствената си сперма 17 жени, лекувани в клиниките, където е работил. През 2017 г. започна разследване и на Ян Карбаат, директор на две клиники в Ротердам между 1964 и 2009 г., като до момент е установено бащинството му на най-малко 75 деца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: