Родители искат мерки срещу безпрецедентната медийна реклама на хазартни игри сред децата

Родители искат мерки срещу безпрецедентната медийна реклама на хазартни игри сред децата Снимка: pikist.com

Асоциация "Родители" и Национална мрежа за децата настояват за регулация на медийното съдържание, свързано с хазартни игри по време на Световното първенство по футбол, насърчаващо хазарт сред деца

Асоциация "Родители" и Национлната мрежа на децата, обединяваща над 120 организации, изпратиха общо становище до всички отговорни държавни институции в страната, включително до президента  и омбудсмана на България,  с искане за спешни мерки за прекратяване на порочната практика, която създава огромни рискове за децата и семействата им.

Въпреки изричната законова забрана за реклама, големите и най-известни рекламодатели от хазартния бизнес рекламират своята търговска марка в рекламни спотове в телевизиите, радио и интернет в часове, които са напълно достъпни за хора под 18 години. Използват се известни лица, които привличат младата аудитория и водят младите хора към платформите директно към онлайн залаганията, онлайн казина и други хазартни игри. Това се случва в контекста на постоянната реклама на хазарт и спортни залагания, която води до абсурдни ситуации, в които спортуващи деца носят екипи с реклама на платформи за онлайн залози.

Настоящата ситуация е категорично нарушение на чл. 10 (1) от Закона за хазарта, който забранява  пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра,

Според вносителите на становището тоталният отказ на институциите да приложат дори минималните ограничителни мерки, предвидени в Закона за хазарта, е на път да превърне залаганията в истинска епидемия сред подрастващите. Те напомнят че хазартната зависимост е международно признато болестно състояние, описано в МКБ-10, а рекламите на хазарт създават допълнителен риск.

Те споделят, че в училищата все по-често наблюдават деца и семейства, които страдат от хазартна зависимост. Кризисните центрове, както и социалните услуги за деца и семейства в страната работят по много случаи, в които цели семейства губят своите домове вследствие на хазарта и от това кризите в семейството стават все по-големи и по-трудни, а децата са тези, които са най-потърпевши. Днес хиляди деца невинно залагат джобните си с прогнози за изхода на мачовете от световното първенство

От Асоциацията и Мрежата предлагат промени в Закона за хазарта и  Наказателния кодекс, чрез които да се предвиждат много по-строги наказания за въвличане на непълнолетни лица в хазартна дейност.

Вносителите изискват в рамките на съответните реклами в медиите да има предупреждение, че хазартът може да доведе до зависимост и настояват за повишаване на възрастта за участие в хазартни игри на 21 години. Предлагат забрана на всякаква форма на реклама на хазартна дейност, когато в съответното време и на съответното място на излъчване или разполагане на рекламата, както и в аудиторията е вероятно или допустимо да има деца и лица до 21 г. 

Асоциация "Родетили" и Националната мрежа на децата настояват за работна среща с всички отговорни институции за обсъждане на предложените в писмото законодателни промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: