Безвъзвратно загубени ценности

Безвъзвратно загубени ценности Снимка: acubeias.com

Времето и природата може и да са пощадили някои забележителности, но нищо не ги е спасило от хората – дори и без войни.

През XVIII век, лондонска къща, обитавана някога от Шекспир, става собственост на местен духовник. Подразнен от тълпите край дома му, които идвали да почетат паметта на Шекспир, „божият човек” отсякъл черницата, посадена от великия драматург и поет. В резултат, местните хора го прогонили, но градската управа всяка година го преследвала  за данък върху имота – и „преподобният” решил въпроса кардинално - съборил къщата... 

В по-близко време, през 1944 г. световноизвестният фотограф Роберт Капа заснел над 100 снимки от десанта на съюзниците в Нормандия и изпратил негативите на сп. Life. Там ги обработили, но ги оставили да се сушат в шкаф със спукани стъкла, така че над 90 кадъра напълно се обезцветили, останалите загубили контраста си, но дори и в този вид спечелили на Капа световна слава. Девизът му като военен фотокореспондент гласи: „Ако снимките ви не са достатъчно добри, значи не сте достатъчно близо”.

Денят "D", 6 юни 1944 г., снимка - Роберт Капа

През 1973 г. пиян шофьор успял да уцели с камиона си Acacia "Tenere Tree" - единственото живо дърво в Сахара в радиус от 400 км. Отбелязвали го дори на картите, а местните жители го почитали като ориентир и място за почивка на керваните. Но камионът, в ръцете на нетрезвия водач, му „видял сметката”.

И нашето хилядолетие предлага куриозни случаи. През 2001 г. с указ на правителството си, талибаните разрушиха две световноизвестни статуи – т.нар. „Будите от Бамиан”, част от световното културно наследство. „Немюсюлманските” божества, с височина 38 и 55 метра, дълбани в скалата през VI в., бяха атакувани с танкове, картечници и накрая – с противотанкови мини, а Афганистан и светът се лишиха от изключителна историческа забележителност.

През 2012 г. руски бизнесмен купил замък от XVIII век в малко лозарско село край Бордо. Възложил на полска строителна компания ремонта и разрушаването на една пристройка без историческа стойност. Но... бързайки да изпълнят поръчката, вместо пристройката, строителите съборили замъка. Бизнесменът се клел, че ще възстанови историческата забележителност, но селото завело дело и го осъдило на затвор условно и колосална глоба. 

Пак през 2012 г. от Kunsthal Museum на Ротердам трима румънци извършват „обира на века”, отмъквайки за 3 минути седем живописни шедьовъра на Пикасо, Моне и Матис.  Скрили ги в затънтено румънско село, при майката на "мозъка" на обира. Но полицията заловила крадците, майката се уплашила и изгорила картините в пещта си. През 2014 г. румънски съд осъди групата обирджии да платят € 18 милиона, макар че според експерти цената на унищожените творби е най-малко € 100 милиона. Осъдените обаче обжалват, обвинявайки музея, че не е осигурил добра охранителна система...

Criminals to pay 18 mln euros over art heist at Kunsthal Museum
Откраднатите от Ротердам картини, снимка - hurriyetdailynews.com

През 2013 г. строителна фирма в Белиз си „набавила” варовик за пътя, който ремонтирала, разрушавайки „някакви развалини”. Оказали се храм на маите, на 2 000 години. За „находчивостта” си компанията била глобена с едва $ 24 000. 

През 2013 г. при ремонт в музея в Калкута в Индия, строителите случайно съборили древен каменен лъв, от III в. пр. Хр. Вместо да изчакат реставратори, решили да поправят стореното. Вдигнали статуятя с крик и вериги, за да я върнат на мястото ѝ, но... просто я дочупили.

През 2014 г. пазач във френски музей след тежък ден с много посетители бил толкова изтощен, че се тръшнал на първия попаднал му стол. Оказало се, че е избрал ценен експонат - походният стол на Наполеон, който не издържал и се нацепил. Тази историческа ценност, за щастие била възстановена успешно. 

В 8:15 сутринта на 1 юни 2018 г. полицията в Северен Йоркшир получила сигнал, че петима тийнейджъри забавлявали в националния парк Brimham Rocks и бутнали от площадката ѝ гигантска скала.  Известната природна забележителност на повече от 320 милиона години се разбила безвъзвратно на десетки отломки. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: