Новият британски монарх няма да плаща данък върху наследството си

Новият британски монарх няма да плаща данък върху наследството си Снимка: trmzk.ru

Сегашният крал трудно може да се нарече беден

Работата е там, че през 1993 г. британското правителство освободи суверена от данъчни плащания при наследяване на частни активи от починалия монарх, обяснявайки това с факта, че кралят или кралицата не работят и не търгуват, поради което не могат да увеличават свето състояние. Многомилионният данък, според тогавашните власти, с годините напълно ще разори кралското семейство и ще "раздроби" състоянието им на парчета.

Между другото, сегашният крал трудно може да се нарече беден: след смъртта на Елизабет ІІ той получи завидно наследство от майка си, състоящо се от шотландския замък Балморал и двореца Сандрингам, многомилионни колекции от произведения на изкуството и пощенски марки, както и пакет акции в британски компании, оценени на 110 милиона паунда.

Основен путкт в негласното завещание на кралицата обаче стана херцогството Ланкастър. В продължение на много години именно това беше основният личен източник на доходи на монарха и му позволяваше да спести пари "за черни дни". Според различни източници, годишните печалби от многобройните земеделски имоти и обекти на недвижимост, влизащи в състава на херцогството, са били между 17 и 24 милиона британски лири.

Монархът е бил свободен да се разпорежда с тези пари по свое усмотрение, част от тях често са отивали за разходи, които не се покриват от суверенната субсидия, изплащана от държавата за издръжка на високопоставеното семейство.                                                                  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: