Новите уелски принц и принцеса

Новите уелски принц и принцеса Снимка: ksby.com

След като доскорошният уелски принц вече е крал Чарлз III, едно от първите му разпореждания беше да обяви първородния си син принц Уилиям за престолонаследник, присъждайки му титлата Принц на Уелс.

Съпругата му Кейт Мидълтън вече е Принцеса на Уелс – титла, която последно носеше покойната принцеса Даяна. Новите звания идват с нови задължения, но и с нови притежания. Както се изразяват британските медии, Уилиям и Кейт станаха милиардери за една нощ

Доскоро богатството на принц Уилиям се изчисляваше на около £ 34 милиона, но Daily Star пресметна, че с новата титла британският престолонаследник притежава богатство на стойност около £1.1 милиарда. Но освен че са принц и принцеса на Уелс, Уилиям и Кейт са и съответно херцог и херцогиня на Кеймбридж и Корноул, т.е.,  наследяват огромно портфолио от земи и други активи - близо 52 000 хектара земя в 20 окръга на Англия и Уелс, включително части от националния парк Дартмур и терени в Девън, Кент, Дорсет, Кармартеншир и Нотингамшир, плюс голям градински център в Корноул.

Уилиям е запален любител на футбола и пламенен фен на  „Астън Вила”, но сега вече разполага с игрището за крикет Oval, което използва крикет клуба Surrey County. Семейството на Уилиям и Кейт получи още едно преимущество от Елизабет II – тя отмени наследяването на трона по мъжка линия, така че занапред британската корона ще се наследява по реда на раждане на наследниците, което нареди сред тях второто дете на Уилиям и Кейт, принцеса Шарлот. 

William & Kate Working Together To Help Their Kids Thrive
Снимка - theroyalobserver.com

Покрай всенародната скръб на британците, смъртта на Елизабет II припомни за притежанията на британското кралско семейство и богатството на членовете му. Значителното лично състояние на покойната кралица преминава автоматично към най-големия ѝ син, настоящия крал Чарлз  III.

Принц Едуард, чието богатство се оценява на около £ 32 милиона, може би ще се изкачи по-нагоре в списъка на милионерите, ако Чарлз III изпълни желанието на покойни си баща принц Филип, който искаше най-малкият му син да наследи неговата титла херцог на Единбург.

Най-силно ангажираният с делата на кралското семейство наследник на Елизабет II – единствената ѝ дъщеря принцеса Ан, се радва на състояние от около £ 10 милиона. С най-скромни средства разполага принц Андрю – около £ 5 милиона. За момента не се знае дали новият суверен ще продължи да изплаща на брат си щедрата издръжка, която покойната Елизабет II предоставяше на непрокопсания си син, замесен в доста скандали. 

Засега се знае само, че Андрю ще се грижи за трите кучета, осиротели след смъртта на майка му – две от любимата ѝ порода корги и едно „дорги” (мелез между корги и дакел) – скромна отплата за всички "неудобства", които Андрю причини на кралското семейство, плюс неотдавна изплатеното от  Елизабет II огромно обезщетение (£ 12 милиона!) по извънсъдебно споразумение, с  което принц Андрю "си спести" твърде неприятен съдебен процес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: