Какво определя тежкия махмурлук?

Какво определя тежкия махмурлук?

Защо генетиката, личността и механизмите за справяне могат да имат значение

След едно добро излизане, може да не се изненадате, когато на следващата сутрин се събудите, чувствайки се грубовато. Но това, което може да ви изненада, е, че вашите приятели не се чувстват по същия начин. Някои може да се чувстват по-зле, други – по-добре, а някои (ако имат късмет) може изобщо да не почувстват никакви негативни последици.

Това е променливостта на махмурлука. В изследванията махмурлукът се измерва по 11-степенна скала (нула означава липса на ефект, а десет - изключително тежък махмурлук). В скорошно проучване участниците съобщават за махмурлук в тази скала между едно (много лек) и осем (тежък) – докато други изследвания изчисляват, че около 5% от хората може да са устойчиви на махмурлук.

Но откъде идва разликата? Има нещо повече от това колко пием. Сега учените започват да изследват многото биологични и психологически механизми, които биха могли да повлияят на преживяванията ни по време на махмурлук.

 

Биологични механизми

Някои изследвания показват, че хората с вариация на гена ALDH2 съобщават, че изпитват по-тежък махмурлук.

Когато консумираме алкохол, той се разгражда от ензима алкохол дехидрогеназа до ацеталдехид – протеин, важен за появата на симптомите на махмурлук. Вариантът на гена ALDH2 обаче ограничава разграждането на ацеталдехида, което води до по-голямо натрупване на протеина – следователно по-силни симптоми на махмурлук.

Възрастта и полът също могат да повлияят на начина, по който се преживява махмурлукът. Скорошно онлайн проучване сред 761 потребители на алкохол в Холандия установи, че тежестта на махмурлука намалява с възрастта, дори когато се съобразявате с количеството консумиран алкохол. Интересното е, че авторите също съобщават за разлики в тежестта на махмурлука между мъжете и жените. Тези полови разлики са по-големи при по-младите пиячи, като младите мъже(18 до 25-годишни) са склонни да съобщават за по-тежък махмурлук в сравнение с младите жени, които пият. Понастоящем обаче не е известно защо съществуват тези разлики.

 

Психологически фактори

Някои психологически черти могат да бъдат свързани с това как се преживява махмурлукът – включително тревожност, депресия, нива на стрес и дори личност.

Преди изследванията предполагаха, че невротизмът, широка личностна черта, която кара хората да гледат на света по негативен начин, може да предскаже тежестта на махмурлука. Наскоро обаче тази идея беше оспорена с друго проучване, което не открива връзка между махмурлука и личността.

Това е донякъде изненадващо, като се има предвид, че екстровертността (личностна черта, която обикновено се характеризира с това да си общителен и комуникативен) е положително свързана с поведението на препиване при студентите – въпреки че не изглежда да е свързано с по-лош махмурлук. И въпреки доказателствата, че по-честото тежко пиене е свързано с по-тежък махмурлук.

Тревожността, депресията и стресът също са свързани с по-тежък махмурлук. Всяко от тези настроения е свързано с „негативно пристрастие“ – тенденция да се тълкува света по-негативно. Доказано е също, че махмурлукът кара хората да тълкуват света по-негативно. В резултат на това махмурлукът може да влоши това негативно пристрастие, карайки някои хора да се чувстват по-зле от други.

 

Механизми за справяне

Възможно е начинът, по който се справяме с неблагоприятни ситуации, да е в основата на вариациите в преживяването на махмурлука.

Катастрофизирането на болката се отнася до степента, в която човек набляга на негативното преживяване на болката. Изследванията показват, че хората с висок резултат на катастрофална болка съобщават за по-тежък махмурлук – което предполага, че те се фокусират върху своите негативни симптоми и вероятно ги засилват. Други проучвания показват също, че хората, които са склонни да се справят с проблемите си, като ги игнорират или отричат, са склонни да изпитват по-лош махмурлук.

Регулирането на емоциите е друг ключов психологически механизъм, който ни помага да се справяме с трудни ситуации чрез ефективно управление и реагиране на емоционални преживявания. Интересното е, че въпреки че хората, които страдат от махмурлук, съобщават, че им е по-трудно да регулират емоциите си, това всъщност може да не е така –изследвания показват, че участниците са също толкова способни да контролират емоционалната си реакция в сравнение с тези, които не са страдали от махмурлук. Това може да означава, че хората избират по-лесни (но по-малко ефективни) регулаторни стратегии по време на махмурлук – като избягване на чувството за вина или срам. Но това предстои да се установи.

 

Какво можем да направим?

Въпреки че учените може да са идентифицирали няколко естествени съединения, които могат да облекчат общите симптоми на махмурлук, все още са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали те трябва да бъдат препоръчани за лечение. Междувременно, от вас ще зависи да определите най-добрата стратегия за облекчаване на махмурлука.

Но едно проучване предполага, че стратегия, която обикновено се използва от учениците, за да се справят с нещастието на махмурлука – като „страдат“ заедно и обединяват своите преживявания – може да бъде полезна за намаляване на поне някои от негативните емоционални ефекти на махмурлука. Грижата за вашето лично благополучие като цяло и намирането на по-добри стратегии за намаляване на нивата на стрес и приемане на по-добри механизми за преборване също може да ви помогне да се справите с негативните последици от махмурлука.

Въпреки че, разбира се, ако наистина искате да избегнете махмурлука, винаги можете да изберете безалкохолни алтернативи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: