Единственото гарантирано средство против махмурлук

Единственото гарантирано средство против махмурлук Снимка: https://pixabay.com/

Британски учени, водени от психиатъра Емерт Робъртс от Кралския колеж в Лондон, решиха да изяснят дали наистина има ефективни средства против махмурлук, потвърдени от науката

 Изследването им е публикувано в научното списание Addiction.

Изследователите пишат, че повечето от изследваните от тях изследвания имат значителни недостатъци. Така например,  в някои експерименти са участвали само мъже, в други - твърде тясна извадка по възраст. Но като цяло във всички изследвания има малко участници. И нито едно от средствата срещу махмурлук не е изследвано от повече от една група учени, което поставя под съмнение точността на изследванията.

В крайна сметка групата стига до заключението, че единственото гарантирано средство против махмурлук е въздържането от пиене или сериозното намаляване на количеството консумиран алкохол. И пиенете на вода също няма да излекува махмурлука.  

Добрата новина обаче е, че учените са идентифицирали три потенциални средства срещу махмурлук. Това са толфенамова киселина, пиритинол и екстракт от карамфил. Те са тествани на малки групи - от 16 до 30 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: