Учени приравниха словесните оскърбления с мини плесници

Учени приравниха словесните оскърбления с мини плесници Снимка: ferra.ru

Тоест оскърбленията предизвикват същите емоции като шамарите

Да слушаш оскърбления е като да получиш "мини шамар". До този извод достигнаха учени, изучавайки с помощта на електроенцефалография (ЕЕГ) и анализ на проводимостта на кожата краткосрочното въздействие на словесните оскърбления

За това съобщава порталът Phys.org.

Изследователите провеждат експеримента върху 79 жени участници. След като доброволците са включени към уредите, те започват да четат поредица от повтарящи се твърдения: оскърбления (напр. "Линда е ужасна"), комплименти (напр. "Линда е впечатляваща") и неутрални твърдения (напр. "Линда е холандка"). Половината от участниците виждат тези фрази със собственото си име, а другата половина - с чуждо. На жените е казано, че заявленията са направени от трима различни мъже.

Изследователите установяват, че дори при неестествени условия (лаборатория, отсъствие на реални човешки взаимодействия и заявления, идващи от измислени хора), словесните оскърбления остават болезнени за индивида. Учените поясняват, че дори в условията на експеримента оскърбленията се възприемат като мини-шамари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: