Първият пациент с чип на Neuralink играе шах онлайн

Първият пациент с чип на Neuralink играе шах онлайн Снимка: independent.ie

В 9-минутно директно излъчане в Х/Twitter компанията на Илон Мъск показа как с помощта на имплантираното устройство пациентът движи курсор по компютърна шахматна дъска

Ноланд Арбоу получи чипа през януари, след като в инцидент при гмуркане се парализира от раменете надолу, припомня ВВС. „Операцията беше супер лесна”, каза Арбоу по време на директното излъчване. Той сподели, че с помощта на чипа е играл и видеоигри „осем часа без прекъсване”. Все пак Арбоу каза, че новата технология не е перфектна и че "са се натъкнали на някои проблеми".

Устройството на Neuralink, което е с размерите на монета от един паунд, се вкарва в черепа с микроскопични проводници, които разчитат активността на невроните и предават безжичен сигнал към приемно устройство. Целта на разработката е да свърже човешкия мозък с компютър, за да облекчи състоянието на хора, обездвижени по една или друга причина.

От Neuralink съобщиха също, че са провели успешни експерименти с прасета и маймуни. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши на Neuralink да тества чипа върху хора през май 2023 г.

Все повече компании и университетски структури се опитват да усъвършенстват и в крайна сметка да комерсиализират тази технология. Във Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, успешно имплантираха на парализиран пациент устройство, което му позволява да ходи, само като мисли за необходимите движения. 

Експериментът включва поставянето на електронни импланти в мозъка и в гръбначния стълб, които безжично предават командите на мозъка на краката. Подробности за ключовото постижение бяха публикувани в списание Nature миналата година.

Човешкият мозък съдържаоколо 86 милиарда неврони – свързани една с друга нервни клетки. Всеки път, когато искаме да се движим, в мозъка се генерира малък електрически импулс, който се изпраща невероятно бързо от един неврон към друг. Устройствата, които учените разработват, се стремят да уловят някои от тези сигнали. Технологията, известна като интерфейс мозък-компютър (BCI), в момента привлича огромни инвестиции. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: