Индия „преселва” 1000 крокодили

Индия „преселва” 1000 крокодили Снимка: drishtiias.com

Центърът за развъждането им е започнал работа през 1976 г. с 40 екземпляра от три застрашени от изчезване местни вида, но вече не може да се справи с популацията им.

Планът е хилядата гигантските влечуги да се преместят на близо 2000 км., в зоологическа градина, собственост на индийски милиардер, където ще им осигурят достатъчно пространство и храна, съобщава ВВС. 

От центъра за развъждане, с площ близо 35 000 кв. м., казват, че мястото е твърде малко за значителния годишен прираст, въпреки че всяка година се унищожават стотици крокодилски яйца. А ограничената територия на развъдника ежедневно дава поводи за тежки битки сред  все по-мащабните популации на хищните влечуги.

Първоначалната цел на Центъра е да създаде защитена територия, на която изчезващите преди близо 50 години видове да могат да се размножават и хранят, а с популациите им да се възстановят техните естествени местообитания. Заповед на федералното правителство от 1994 г. обаче слага край на тази практика и единствената възможност за крокодилските поколения остават зоологическите градини и резерватите за диви животни. 

Но резерватите бързо отстъпват място на селското стопанство, а зоопарковете приемат твърде ограничен брой животни, така че местата за „излишните” крокодили са на изчерпване, казват от Центъра за развъждане. Те вече подготвят животните за дългия път. Крокодилите ще пътуват в дървени сандъци в превозно средство с контролирана температура. Преди път ще ги нахранят, придържайки се към обичайния режим на едно хранене седмично.

Природозащитниците вече изразиха съмненията си в избраното решение, тъй като попадайки отново в ограничено пространство, проблемът с популацията на животните ще продължи. От индийската Асоциация за дивата природа казват, че вместо крокодилите да се местят, Индия трябва да увеличи защитените си зони за диви животни. 

До момента все още няма метод за стерилизация нито на мъжки, нито на женски крокодили. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: