Огромни залежи на литий откриха във Франция

Огромни залежи на литий откриха във Франция Снимка: salon.com

Според сондажите, залежите крият около един милион тона литий – количество, което би осигурило добива на 34 000 тона годишно за период от 25 години.

Мащабният минен проект, представен тази седмица от френската минерална компания Imerys, ще работи на мястото на съществуваща кариера за каолин в Централна Франция и се очаква да захрани производството на 700 000 батерии за електромобили годишно – добра новина, на фона на повишаващото се търсене на електрическите возила. 

Същевременно ЕС планира да забрани продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене от 2035 г, а председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайден посочи скоро, че "литият и другите редки минерали като графит и кобалт скоро ще бъдат по-важни от петрола и газа", припомня Euronews. 

Действително, търсенето на електромобили в Европа расте, но за да отговорят на тенденцията, производителите на батерии се нуждаят от огромни количества литий. Единствената европейска литиева мина в Португалия не задоволява нуждите на континента от ключовия метал в производството на батерии, така че ЕС внася 78% от необходимите количества от Чили, 8% от САЩ и 4% от Русия. 

Новата мина ще заработи до 2028 г., посочиха от Imerys. Това разкрива добри перспективи за Франция и района, но същевременно вече се обсъжда и екологичното въздействие на проекта.

Най-популярният начин за производство на литий са изпарителни басейни, които „гълтат” 2.2 милиона литра вода за производството на един метричен тон литий. Това може да доведе до деградация на почвата, недостиг на вода, загуба на биоразнообразие, увреждане на функциите на екосистемите и в крайна смека - засилване на неблагоприятните климатични фактори. 

Подобни проблеми предизвикаха мощни екологични протести в Сърбия, така че сръбското правителство се принуди да отмени разрешенията, които беше предоставило за разработването на най-големия проект за добив на литий в Европа.

Същевременно, ЕС обсъжда класифицирането на лития като опасен материал, което може да оскъпи минния проект на Imerys. За да намали въздействието върху околната среда, компанията разработва друг тип производство, което ще използва съществуващата мина за подземен добив на ценната суровина. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: