Германските атомни централи остават в експлоатация до април

Германските атомни централи остават в експлоатация до април Снимка: time.news

Олаф Шолц разпореди да се удължи работата на трите атомни електроцентрали, които работят в страната, до края на отоплителния сезон.

Така германският канцлер сложи край на споровете в управляващата коалиция относно съдбата на съоръженията и поиска от министерствата на икономиката, околната среда и финансите да "създадат законодателна рамка", така че атомните електроцентрали да могат да работят "най-късно до 15 април 2023 г.", съобщава Reuters, позовавайки се на изявление на Шолц.

След аварията в японската АЕЦ "Фукушима" през 2011 г., германските власти решиха да се откажат от ядрената енергетика и планираха до края на тази година да изведат постепенно от експлоатация немските атомни електроцентрали. Но сривът на енергийните доставки от Русия заради войната в Украйна и избухналата вследствие на това енергийна криза в Европа, отново поставиха на масата въпроса за все още работещите три атомни централи в Германия. 

Темата породи разногласия в управляващата коалиция. Зелените настояват ядрените електроцентрали да се затворят до края на тази година, както беше планирано, докато свободните демократи поискаха удължаване на работата им до 2024 г. 

През септември министърът на икономиката Роберт Хабек разреши две АЕЦ да останат в готовност за работа до пролетта, за да подкрепят производство на електроенергия при необходимост. Но прилагането на това решение се забави заради дългите дискусии в правителството относно предимствата и недостатъците на ядрената енергия.

Освен централите Isar II и Neckarwestheim II, които вече са включени в проектозакона, министърът на финансите Кристиан Линднер настоява и третата централа, Emsland, да остане в експлоатация, с което министърът на икономиката Робърт Хабек се съгласи.

Въпреки че газовите хранилища на Германия вече са запълнени на повече от 95%, Федералната мрежова агенция предупреди, че в случай на студена зима, резервите от газ може да не са достатъчни, така че прие положителното решение на Шолц като "разумен компромис". Към подобна мярка се насочва и Франция.

Същевременно, цената на природния газ в Европа, която в края на август скочи до € 340/MWh, при затварянето на пазарите снощи падна до € 127,98/MWh, а тази сутрин синьото гориво се търгуваше за около € 120 /MWh.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: