Казахстан отказва да търгува с Русия, заобикаляйки санкциите

Казахстан отказва да търгува с Русия, заобикаляйки санкциите Снимка: arevelkcenter.com

Москва настоява, за да запълни празните рафтове в магазините, но казахското правителство не е склонно да се постави в риск от вторични санкции.

Относно транзакциите между казахстански компании и Руската федерация, които потенциално биха могли да нарушат режима на санкции, "се провеждат редовни консултации със съотвената администрация на САЩ и ЕС", каза казахстанският външен министър Мухтар Тлеуберди миналата седмица.

„Създадохме правителствена работна група за предотвратяване на негативното въздействие на антируските санкции върху нашата икономика, включително вторични санкции“, заяви първият казахстански дипломат на Конгреса на лидерите на световните и традиционните религии, цитиран от оrda.kz.

Според руския първи вицепремиер Андрей Белоусов, Русия е възстановила само една трета от предвоенния си внос. „Спасителният” паралелен внос, който преди войната самата Русия смяташе за контрабанда (разбира се, по отношение на други държави), засега е на стойност $ 2.5 милиарда на месец, т.е., едва 8% от общия предвоенен ежемесечен внос в Русия на средна стойност $ 32 милиарда месечно. 

Дори и тези оскъдни доставки обаче са в риск, тъй като паралелният внос в Русия почти изчерпа натрупаните запаси на вносителите в страните от Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), така че руските им дестрибутори вече поголовно се сблъскват с откази, коментират източници на „Коммерсантъ”. 

Факт е, че чуждестранните доставчици, които напуснаха Русия, не увеличиха износа за страните от ЕАЕС, така че необходимият обем стоки, особено в електрониката, просто липсва, казват руски дестрибутори пред „Коммерсантъ”. В резултат на това, изправени пред недостиг на вътрешния пазар, търговските посредници в Казахстан, Киргизстан и Армения отказват паралелен внос в Русия. 

Според базата данни за външна търговия на ООН (UN Comtrade), в периода от март до юни страните от ЕАЕС са изпратили в Русия стоки за $ 9,4 милиарда, т.е., едва 15% увеличение спрямо същия период миналата година. Това означава, че съюзниците на Кремъл в постсъветското пространство са компенсирали само 2,4% от загубените възможности за износ в Руската федерация, коментира The Moskow Times.

Още през април от канцеларията на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев заявиха, че страната ще се придържа към санкциите срещу Русия и независимо от миналите връзки и членството в регионални съюзи, включващи Руската федерация, Казахстан ще следва своята политика в интерес на собствения си суверенитет и просперитет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: