Учени прогнозират измирането на 90% от морските видове до края на XXI век

Учени  прогнозират измирането на 90% от морските видове до края на XXI век Снимка: https://pixabay.com/

Около 90% от морските видове ще изчезнат до края на този век, ако емисиите на парникови газове не се променят

 Такава прогноза направиха учени, под ръководството на университета Далхаузи в Канада, съобщава Nature.

Екипът е оценил климатичните рискове за 25 000 вида морски обитатели. Те се фокусират върху тези, които живеят в горните слоеве на водата, на дълбочина до 100 метра, тъй като те са най-податливи на изменението на климата.

Проучването показа, че ако скоростта на емисиите не се промени, температурата на Световния океан до 2100 г. ще се повиши с 3-5 градуса по Целзий. Това ще изложи 90% от видовете на висок до критичен риск.

Учените отбелязаха, че изчезването заплашва не само животните, но и растенията, бактериите и протозоите. Тяхното изчезване ще има сериозни последици за екосистемата, тъй като хранителните вериги се сриват.

Региони с богато биоразнообразие като Тайландския залив, Кораловия триъгълник, Червено море, Персийския залив, Карибите, крайбрежните води на Индия и Северна Австралия ще бъдат най-силно засегнати от изменението на климата, казват изследователите.

Големите и дълголетни морски създания бяха признати за най-уязвими към изчезване. Главните хищници са изложени на по-голям риск от тези в дъното на хранителната верига.

Списъкът на най-застрашените видове включва по-специално рибата такифугу, живееща в силно засегнатите крайбрежни води на Китай, и рибата дамселфиш, живееща край островите Галапагос и крайбрежието на Коста Рика. Рибата фенер има висок шанс за оцеляване, тъй като има кратък жизнен цикъл и може да живее на различни дълбочини на океана.

Учените подчертаха, че преди това 90% от морския живот е загинал само по време на Голямото пермско измиране преди 252 милиона години. Те отбелязват, че намаляването на емисиите ще намали рисковете за 98% от изследваните видове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: