Запасите от захар на морското дъно са достатъчни за 32 милиарда кутии Coca-Cola

Запасите от захар на морското дъно  са достатъчни за 32 милиарда кутии Coca-Cola Снимка: https://pixabay.com/

Любителите на сладкото няма нужда да се притесняват, че ще останат без сладкиши: запасите от захароза, натрупани в почвата на дъното на океаните, ще бъдат достатъчни за поколения напред, съобщава Nature

Става дума за захар, която се произвежда по време на фотосинтезата, отделя се от водораслите и навлиза в почвата. Морските водорасли могат да съдържат до 1,3 милиона тона захароза, според група за изследване на захарта. Това е достатъчно за производството на приблизително 32 милиарда кутии Coca-Cola.

Според Никол Дюбилие, служител на Института по морска микробиология. Макс Планк (Германия), при средни условия на осветление, водораслите използват по-голямата част от захарта, която произвеждат за собствения си метаболизъм и растеж.

Но при условия на ярка светлина, по обяд или през летните месеци, тези растения произвеждат повече захар, отколкото могат да използват или дори съхраняват, и освобождават излишната захар в почвата, съседна на корените - ризосферата. В резултат на това концентрацията на захар на морското дъно става 80 пъти по-висока, отколкото в обикновената почва, а излишната захар не се абсорбира от морските микроорганизми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: