Необходими са „спешни действия“ за опазване на европейските морета

Необходими са „спешни действия“ за опазване на европейските морета Снимка: Europa EU

Моретата в цяла Европа са в „много лошо" състояние, според доклад на Агенцията по околна среда на Европейския съюз, публикуван в четвъртък (25 юни).

Лошото състояние на европейските морета е „лоша новина за хората“, чиито поминък и икономика пряко зависят от здравите морски екосистеми, предупреди агенцията в своя доклад „Морски съобщения II“.


Състоянието на нашите морета определя техния капацитет да доставят кислород, храна, обитаем климат и някои суровини, а също така и да подкрепят нашите отдих, свободно време и здраве“, се казва в съобщение на Европейската икономическа зонa (ЕИЗ).


Но постоянният свръхулов, замърсяването и ерозията, причинени от глобалното затопляне, остават до голяма степен неразгледани, въпреки директива на ЕС, приета през 2008 г., която изисква държавите от ЕС да постигнат чисти и здравословни морета до 2020 г.


Вече е ясно, че страните от ЕС ще пропуснат крайния срок и няма да изпълнят правно обвързващата цел, заяви коалиция от екологични НПО.


Бреговете и моретата остават поразени от вредното въздействие на непрекъснато нарастващия морски сектор и замърсяването с пластмасови, селскостопански, промишлени и битови отпадъци на сушата“, казва Нилс Хьоглунд, служител в Коалиция Clean Baltic, група за натиск върху околната среда.


Изхвърлянето на промишлени и селскостопански продукти в реки влияе на химичния състав на моретата, казват от ЕИЗ, като добавят, че тези проблеми се усложняват от изменението на климата. 53% от акулите, скатовете и морските лисици са застрашени от свръхулов, а морските бозайници са в рязък спад от 2009 г., се казва в доклада.


Вобластта на околната среда е крайно време Европа да се събуди. „Моретата в ЕС са в тежко състояние, но въпреки това държавите членки продължават да не правят необходимото за постигане на значителен напредък“, казва Алис Белин, старши служител по морската политика в Seas At Risk.


С пропуснатия краен срок до 2020 г. очакваме страните от ЕС да приемат възможно най-скоро още по-амбициозни мерки, за да компенсират загубеното време. И ако им липсва вдъхновение, ние ги насърчаваме да разгледат Синия манифест на НПО, спасителния план за спасяване на океана до 2030 г."


Имаме нужда да съставим междуправителствени целеви групи, за да имаме справедлив шанс да се справим с всичкия кумулативен натиск върху нашите морета и океан“, каза Хьоглунд.


За Ханс Брунинкс, изпълнителен директор на ЕИП, все още има шанс да се оправят нещата. „Все още имаме шанс да възстановим нашите морски екосистеми, ако действаме решително и последователно и постигнем устойчив баланс между начина, по който използваме моретата, и влиянието ни върху морската среда“, каза Брунинск.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: