Европа се сбогува с пластмасовите изделия за еднократна употреба

Европа се сбогува с пластмасовите изделия за еднократна употреба Снимка: pixabay

Страните от Европейския съюз от 3 юли трябва окончателно да забранят използването на пластмасови изделия за еднократна употреба, като чинии, прибори и сламки, съобщиха от Европейската комисия

Европа се сбогува с пластмасовите чинии за еднократна употреба, прибори за хранене, сламки, пръчици за балони, кутии за храна и напитки от стиропор и всички оксидно-разградими пластмасови продукти“, написа в Twitter европейският комисар по околната среда Вирджиниус Синкевичиус.

Като част от законодателството на ЕС от 2019 г., всички държави от ЕС трябва да премахнат определени продукти за еднократна употреба от пазара до 3 юли 2021 г.

Повече от 80% от отпадъците в моретата идват от пластмасата. Пластмасовите изделия за еднократна употреба се използват само за кратко и след това се изхвърлят, така че е много по-вероятно да попаднат в морето, отколкото продуктите за многократна употреба.

Пластмасовите изделия се натрупват в моретата, океаните, по плажовете, като представляват голяма опасност за морската фауна и човешкото здраве, отбеляза по-рано Европейската комисия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: