Петима заподозрени за подпомагане на атентатора в Истанбул са задържани в България

Петима заподозрени за подпомагане на атентатора в Истанбул са задържани в България Снимка: БНТ

Петима заподозрени за подпомагане на атентатора в Истанбул са задържани в България, съобщи БНТ.

Трима от задържаните са граждани от Молдова, а един мъж и една жена са от арабски произход. На тях са повдигнати обвинения за каналджийство през територията на България и за тероризъм и подпомагане, извършен на територията на чужда държава. Един от арестуваните е приближен на издирвания от Интерпол Билал Хасан.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, потвърди информация, че има повдигнати обвинения на 5 души за подпомагане на лице, което най-вероятно е извършителят на атентата в Истанбул. Читрима са задържани за 72 часа и е внесено искане за постоянния им арест. Помощта, която са оказвали, е по-скоро след атентата. Тя е логистична и комуникационна.

Извеждат заподозрения за извършител от територията на Турция, с цел да го укрият от турските власти. Милева отказа да даде подробности по делото, тъй като това би застрашило националната сигурност на страната. Изказа благодарност на колегите си от Турция, с които за пореден път имат отлична комуникация. Разследването се води в сектор "Противодействие на тероризма в СГП".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: